Доступність посилання

ТОП новини

Голова Львівської ОДА закликав до публічних акцій проти тих, хто ухиляється від призову


Олег Синютка
Олег Синютка

Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка заявив, що військові і поліція повинні зробити публічними рейди з метою виявляти молодиків, які ухиляються від військової служби, максимально їх висвітлювати і залучити до у часті в цих рейдах журналістів, повідомляє місцеве видання «Варіанти».

За цим повідомленням, Синютка в ефірі телеканалу «Львів-ТБ» заявив 4 листопада, що йому не подобається слово «облава», яке використали деякі користувачі соцмереж та видання для опису такого рейду попередньої ночі в одному з нічних клубів Львова.

Голова Львівської ОДА наголосив, що не бачить порушень у діях військових і поліцейських під час того рейду, і висловив переконання, що в нічних клубах сидять переважно «мажори», які не вчаться і не виключено, що ухиляються від виконання свого патріотичного та конституційного обов’язку захищати Батьківщину.

«Необхідно спочатку виконати свій обов’язок і пройти службу в армії, а вже потім розважатись у клубах», – наводить видання слова Олега Синютки.

Раніше 4 листопада в Національній поліції України заперечили, що в перебігу перевірок документів у нічних клубах ідеться про «примусову мобілізацію». «Нерозумні військкоми пишуть, начебто з допомогою поліції проводять набір до армії, – написав у фейсбуці голова Нацполіції Сергій Князєв і назвав такі повідомлення нісенітницею і «ворожою провокацією», що «спрямована на дискредитацію дій поліції і всієї правоохоронної системи».

«Нами розпочато низку спецоперацій. У Києві поліція переведена на посилений режим несення служби. Нам є чим зайнятися. А в агресора, схоже, паніка і бракує фантазії вигадувати нові нісенітниці, що вони вдалися до старих методів. Таке ми проходили у 2014 році. Зберігайте спокій і любіть Україну», – написав Князєв.

Військові, зі свого боку, заявили, що організатори таких рейдів маніпулюють обов’язками Збройних сил України, і зокрема військового комісаріату, нібито це вони проводять якісь облави. «Ні, військкомати жодних перевірок чи облав не проводять: вони не мають таких повноважень – перевіряти документи на вулиці. Це повноваження Нацполіції», – заявив виданню «Українська правда» прес-офіцер управління зв’язків із громадськістю Збройних сил України Юзеф Венскович.

Він додав, що відповідальність за призов громадян на військову службу покладається на місцеві органи влади, і не виключив, що проведення таких рейдів є ініціативою місцевого врядування.

Тим часом у військовому комісаріаті і патрульній поліції Львівщини підтвердили Радіо Свобода проведення заходів поблизу нічного клубу Paradox у Львові, однак відповісти, чого саме вони стосувались і яким був їхній результат, відмовились.

«Зараз ми не можемо розповісти, ми то все нормально, під час брифінгу розповімо. Ніяких затримань не було, я запевняю, і всі перебувають вдома або далі продовжують гуляти», – сказав Радіо Свобода офіцер групи роботи з громадськістю Львівського обласного військкомату Роман Поронюк.

А у прес-службі патрульної поліції Львова повідомили Радіо Свобода, що їхні патрульні були присутні під час подій біля «Парадоксу», і їх викликали туди представники військкомату і військової прокуратури для охорони громадського порядку, але ніяких інцидентів чи конфліктів не відбувалось.

Раніше місцеве видання Zaxid.net написало з посиланням на очевидців інциденту про блокування військовими і поліцією клубу Paradox у Львові.

Схожий рейд відбувся в ніч на 28 жовтня в Києві, тоді групу молодиків доставили до військкомату, невдовзі всіх відпустили. Тоді уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявляла, зо має намір звернутися до прокуратури через затримання в нічному клубі в Києві. Але у військкоматі Києва наголосили на законності дій правоохоронців під час нічного рейду і вказали на взаємодію з органами Нацполіції «щодо розшуку призовників, які ухиляться від призову на строкову військову службу».

Згідно з президентським указом, нинішній призов на строкову військову службу громадян України здійснюється в жовтні – листопаді 2017 року.

XS
SM
MD
LG