Доступність посилання

ТОП новини

Кадиров зник із Facebook та Instagram, пов'язує це із санкціями і анонсує запуск чеченської соцмережі


Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров

Акаунти керівника Чечні Рамзана Кадирова зникли з публічного доступу у соцмережах Facebook та Instagram. При спробі входу система видає відповідь «сторінку не знайдено».

Кадиров підтвердив факт зникнення сторінкок на своїй сторінці у Telegram, пов’язуючи це із внесенням себе до санкційного «списку Магнітського».

«Є й приємна новина. Мені стало відомо, що в Чечні в стадії тестування перебуває нова соціальна мережа @Mylistory, яка ні в чому не поступається заморським. Вона почне функціонувати після нового року», – заявив він.

20 грудня Міністерство фінансів США повідомило, внесло голову російського регіону Чечні Рамзана Кадирова і ще чотирьох осіб у список людей, які підпадають під санкції згідно з «Актом Магнітського». Міністерство повідомило у Twitter, що ці люди причетні до справи Сергія Магнітського «й інших грубих порушень прав людини в Росії». Всього тепер під санкціями перебувають 49 людей.

У 2012 році Конгрес США ухвалив так званий «акт Магнітського» – закон про санкції проти російських посадовців, яких вважають винними в порушенні прав людини. 2016 року дію цього закону поширили й на посадовців інших країн за такі порушення. Схожі закони про санкції проти порушників прав людини, зокрема, в Росії, ухвалили також Велика Британія, Естонія, Литва і Канада.

Закон отримав назву за іменем Сергія Магнітського, російського юриста, який працював для інвестиційного фонду британсько-американського інвестора Вільяма Браудера в Росії і помер за ґратами в Москві. Він потрапив за ґрати за звинуваченням у тому, ніби він розробив для фонду схему уникнення сплати податків. Це сталося по тому, як Магнітський повідомив, що викрив протилежне: схему, за якою посадовці Міністерства внутрішніх справ, податкової адміністрації та інших державних органів Росії викрали з російського державного бюджету суму у 230 мільйонів доларів – податки, сплачені фондом.

2009 року Магнітський помер у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.

XS
SM
MD
LG