Доступність посилання

ТОП новини

Нацрада призначила перевірку каналу NewsOne – Костинський


Сергій Костинський
Сергій Костинський

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України призначила перевірку телеканалу NewsOne через заяви в його ефірі про Євромайдан як про «державний переворот» та через «позитивне зображення Збройних сил Росії» в одній з програм, повідомляє член Нацради Сергій Костинський.

Як повідомив Костинський на своїй сторінці Facebook, Нацрада зафіксувала трансляцію передачі «Український формат» за участі народного депутата України, власника телеканалу NewsOne Євгена Мураєва, який заявив про те, що події кінця 2013 – початку 2014 в Києві були «державним переворотом», метою якого було повалення законної влади в Україні.

«Висловлювання щодо «державного перевороту» є змістовно аналогічними до офіційної політичної та пропагандистської позиції країни-агресора, яка спрямована на виправдання військової агресії проти України та анексії Криму Росією. Ці висловлювання базуються на упередженості, маніпулюванні суспільною свідомістю, зокрема шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації і такою, що немає нічого спільного зі свободою слова чи журналістською діяльністю», –написав Костинський.

Також, за словами Костинського, іншою причиною призначення перевірки стала демонстрація відеоролика зі сценами за участю Повітряних сил Росії.

«За результатами моніторингу зафіксовано трансляцію передачі «Світова політика з Олегом Волошиним» на тему ситуації, яка відбулася в листопаді 2017 року в Сирії. У передачі було продемонстровано відеоролик, в якому наявні сцени за участі Повітряних сил Росії з коментарями автора, що можна розглядати як популяризацію авіації країни-агресора», – заявив він.

Сергій Костинський повідомив, що перевірку призначили на підставі депутатського запиту групи народних депутатів, а також звернення Служба безпеки України.

Восени минулого року Мураєв назвав Євромайдан «державним переворотом». Після цього група невідомих заблокувала телеканал NewsOne, який належить позафракційному народному депутату Євгену Мураєву. Редакція цього ЗМІ пов’язала блокування з висвітленням Маршу за імпічмент президента Петра Порошенка, організованого Міхеїлом Саакашвілі. Сам Саакашвілі теж пов’язав події навколо каналу з маршем.

Натомість блокувальники пояснили дії незгодою з політикою каналу, зокрема з висловлюваннями його власника про те, що події Революції гідності є «державним переворотом».

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав блокування каналу NewsOne тиском на ЗМІ й перешкоджанням журналістській діяльності.

XS
SM
MD
LG