Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: Росія, як правонаступниця СРСР, повинна зважати на указ про передачу Криму 1954 року


У Міністерстві закордонних справ заявляють, що Росія, як правонаступниця СРСР, повинна зважати на договори з Україною, але своїми діями вона показує, що порушує норми міжнародного права. Так в МЗС прокоментували річницю з дня передачі Кримської області до складу УРСР 19 лютого 1954 року.

МЗС України в twitter опублікувало копію указу Президії Верховної ради СРСР про передачу Кримської області зі складу РРФСР Українській РСР «враховуючи спільність економіки, територіальну близькість і тісні господарські та культурні зв’язки між Кримською областю та Українською РСР».

В українському зовнішньополітичному відомстві зауважили, що своїми діями Росія показує, що не визнає норми міжнародного права.

На території Криму й міста Севастополя 16 березня 2014 року відбувся невизнаний світом референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування. 18 березня президент Росії Володимир Путін оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG