Доступність посилання

ТОП новини

Human Rights Watch: Україна неадекватно реагує на агресію радикалів


Українська влада повинна засудити агресію радикальних груп і провести ефективні розслідування вчинених ними нападів, заявляють у міжнародній організації Human Rights Watch.

Вони разом із правозахисниками з Freedom house, Amnesty international та Front line defenders опублікували 14 червня відкрите звернення з такою вимогою до Генерального прокурора та Міністра внутрішніх справ України.

«З початку 2018-го року члени таких радикальних груп як С14, «Правий сектор», «Традиція і порядок», «Карпатська Січ» та інших вчинили щонайменше два десятки нападів або актів залякування у Києві, Вінниці, Ужгороді, Львові, Чернівцях, Івано-Франківську та інших містах України. Правоохоронні органи неохоче починають розслідування погроз та нападів, вчинених цими групами. У випадках, коли розслідування було розпочато, немає жодних ознак ефективного розслідування і виявлення злочинців, незважаючи на те, що нападники публічно заявляють про відповідальність за напади у соцмережах у деяких випадках», – мовиться у листі цих чотирьох організацій.

Окрім того, правозахисники висловлюють стурбованість з приводу того, що члени цих та інших радикальних груп залучаються до «поліцейської» діяльності, зокрема, патрулювання вулиць.

Останніми місяцями фіксується багато інцидентів, пов’язаних із насильством щодо жителів стихійних ромських поселень. 7 червня поліція повідомила про виселення стихійного ромського поселення у Святошинському районі Києва. Раніше, зокрема, правоохоронці повідомляли, що ввечері 22 травня невідомі напали на табір ромів, які жили у наметах біля Тернополя. Поліція розглядає кілька версій цієї події: у першу чергу – це конфлікт між місцевим населенням та ромами, бо напередодні були скарги на негативну поведінку ромської спільноти на Тернопільщині.

21 квітня відбувся розгін ромсього табору на Лисій горі у Києві. Столичні правоохоронці повідомили 25 квітня, після публікації відео розгону, що відкрили два кримінальні провадження через розгін ромського табору – за статтями «порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії» та «хуліганство».

Інший приклад агресії праворадикалів – напад на мітинг за права жінок 8 березня в Ужгороді: учасниць облили фарбою, через що одній з них, Віталіні Коваль, завдали хімічних опіків ока. За результатами інциденту затримали шістьох осіб, серед яких чотири жінки, але потім одразу відпустили. Натомість пізніше учасники акції, а також деякі інші активісти заявляли про погрози, були також випадки вуличних нападів. Лідер праворадикальної організації «Карпатська січ» Тарас Деяк заявив, що на акції були не учасники, а «прихильники» їхньої організації.

У 2017 році правозахисний ЛГБТ-центр «Наш світ» зафіксував 226 випадків порушення прав щодо представників ЛГБТ. Правозахисники звертають увагу на те, що часто не вдається домогтися, аби справу кваліфікували як злочин на ґрунті ненависті.

XS
SM
MD
LG