Доступність посилання

ТОП новини

ФБР оприлюднило документи з прослуховування екс-радника Трампа, підозрюваного у змові з Росією


У ФБР впевнені, що Картер Пейдж став об’єктом цілеспрямованого вербування урядом Росії, йдеться в оприлюднених документах
У ФБР впевнені, що Картер Пейдж став об’єктом цілеспрямованого вербування урядом Росії, йдеться в оприлюднених документах

Федеральне бюро розслідувань США оприлюднило документи про прослуховування колишнього радника передвиборної кампанії президента Дональда Трампа – Картера Пейджа, підозрюваного у змові з Росією щодо втручання у президентські вибори в Сполучених Штатах 2016 року.

Документи на 412 сторінках, значна частина яких прихована цензурою відомства, стосуються Картера Пейджа і складаються, зокрема, з оригінального запиту ФБР 2016 року на отримання ордера для прослуховування.

Документи оприлюднили після того, як декілька новинних організацій подали позов про порушення закону про свободу інформації, щоб отримати їх.

Читайте також: У США висунуті звинувачення 12 співробітникам російського ГРУ

«У ФБР впевнені, що Пейдж став об’єктом цілеспрямованого вербування урядом Росії», – йдеться в оприлюднених документах. Після відцензурованого фрагмента пише: «вплинути на результат президентських виборів у 2016 році з порушенням кримінального кодексу США. Пан Пейдж – колишній радник із зовнішньої політики в штабі кандидата в президенти США».

Більш того, за даними ФБР, Пейдж до того моменту вже перебував у тісному контакті з вищим російським керівництвом, включаючи офіцерів розвідслужб і свідомо вів підпільну діяльність зі збору інформації.

«Дії Росії можуть координуватися з Пейджем і, можливо, іншими людьми, наближеними до Трампа. (...) Пейдж вступив у змову і співпрацю з російським урядом», – йдеться в розсекречених документах.

Сам Пейдж неодноразово відкидав звинувачення в роботі на Кремль, йому не висували ніяких обвинувачень у справі про ймовірне втручання Росії у вибори в США.

США: у справі про втручання у вибори обвинувачення висунули 13 росіянам (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Картер Пейдж, колишній радник тоді ще кандидата в президенти США Дональда Трампа, залишив команду у вересні 2016 року, ще до виборів, після появи повідомлень про його зустрічі з представниками Росії.

Прихильники президента США заявляють, що ФБР зловжило своїм правом на прослуховування. Але лідер демократичної меншості у Палаті представників США Ненсі Пелосі 21 липня заявила, що «ці документи дають чіткі докази координації Росії з Картером Пейджем…, щоб підірвати і незаконно вплинути на президентські вибори в США 2016 року».

3 липня комітет із розвідки Сенату Конгресу США схвалив висновок американських розвідувальних служб щодо втручання Росії в президентські вибори у США 2016 року, заявивши, що пропагандистські зусилля Москви були значно ширшими, ніж досі вважалося.

XS
SM
MD
LG