Доступність посилання

ТОП новини

«Колихнуло і атомну станцію»: ось що розповідають у місті-супутнику Хмельницької АЕС про російську атаку «шахедами»


Хмельницька АЕС є найменшою атомною станцією України (фото ілюстраційне)
Хмельницька АЕС є найменшою атомною станцією України (фото ілюстраційне)

У ніч на 25 жовтня українська влада повідомила про збиття російських дронів-камікадзе типу Shahed-136/131 іранського виробництва в Хмельницькій області – неподалік від Хмельницької атомної станції. Руйнування були в місті Нетішин, в якому проживають спеціалісти-атомники, які працюють на АЕС. Місто розташоване поруч з ядерним об’єктом. Також ушкоджень зазнало і сусіднє місто Славута. Експерти з ядерної енергетики кажуть про «безвідповідальність Росії», яка наносить удари безпілотниками з вибухівкою поблизу АЕС, а також, як виглядає, Москва взяла на озброєння минулорічну тактику ударів по енергетичній системі України, щоб для українців в опалювальний сезон, як і минулоріч, були проблеми зі світлом та теплом.

За словами міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка, в Нетішині вибуховою хвилею пошкоджені приміщення пожежно-рятувальної частини та будівля відділу поліції. Проте місцеві жителі повідомляють, що пошкодження отримали декілька багатоповерхівок, зокрема у людей вибиті вікна.

«Виконком разом з військовою адміністрацією, ДСНС, поліцією працюють над ліквідацією наслідків. Проводимо обстеження», – написав в соцмережах міський голова Нетішина Олександр Супрунюк.

Окрім цього, як розповіли очевидці, вночі у Нетішині пролунали два потужні вибухи.

«Трусило будинки неймовірно, відповідно колихнуло і атомну станцію, так як вона розташована від нашого житла в двох кілометрах», – розповіла одна із мешканок міста.

А Міністерство енергетики України повідомило: «Уночі ворог завдав удару по території неподалік Хмельницької АЕС. Внаслідок вибуху було пошкоджено вікна в адміністративно-побутовому та лабораторно-побутовому корпусах. Через пошкодження ліній електропередачі знеструмлено 1 860 споживачів у містах Славута та Нетішин Хмельницької області».

ДСНС показала наслідки ударів російських дронів по місту Нетішин Хмельницької області, де розташована Хмельницька АЕС. 25 жовтня 2023 року
ДСНС показала наслідки ударів російських дронів по місту Нетішин Хмельницької області, де розташована Хмельницька АЕС. 25 жовтня 2023 року

Небезпека подібних ударів – в тому, що Нетішин і Славута розташовані далеко від лінії фронту і території Росії, звідки можуть запускатись «шахеди», а відтак імовірність відхилення зростає, а отже, зростає і небезпека влучання безпілотниками з вибухівкою по атомній станції, зауважують фахівці.

Трусило будинками неймовірно, відповідно колихнуло і атомну станцію
Жителька Нетішина

«Шахеди» не долетіли до Хмельницької АЕС. Але в Нетішині в людей є вибиті вікна в деяких будинках і є руйнування в нежитлових приміщеннях», – каже Радіо Свобода незалежна експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна.

«А чого чекати від Росії? Ми вже бачили все. Якщо вони підірвали Каховську греблю – про що ще говорити?» – додає вона, маючи на увазі вибухи на греблі Каховської ГЕС у червні, від чого фактично було зруйновано Каховське водосховище, а це, своєю чергою, створило ризики для ставка-охолоджувача Запорізької АЕС.

На світанку 6 червня стало відомо про руйнування Каховської ГЕС. Україна звинувачує у підриві греблі Каховської ГЕС Росію. Кремль назвав руйнування греблі «навмисною диверсією» з боку Києва.
Представники країн Заходу, спочатку коментуючи руйнування греблі, прямо не заявляли про те, що її підірвала Росія, проте все ж таки відзначали відповідальність Москви за те, що сталося – оскільки саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого минулого року й окупувала частину Херсонської області (зокрема і Каховську ГЕС), перетворивши її на зону боїв.
Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став вибух у тунелі бетонної основи греблі, написало 16 червня американське видання New York Times, прямо вказуючи на те, що це зробила Росія.
Руйнування греблі Каховського водосховища спричинило затоплення частини Херсона, Нової Каховки і значних територій нижче за течією, а також падіння рівня води по Дніпру вище і нестачу питної води у регіоні.

Від міста Славута, яке російські сили атакували дронами-камікадзе зараз, до Хмельницької АЕС у Нетішині близько 17 кілометрів по прямій. Від Нетішина до Хмельницької АЕС – взагалі півтора-два кілометри.

Українська влада уже чотири дні поспіль повідомляє про російські удари про Хмельниччині.

ДСНС продемонструвало місто Нетішин поблизу Хмельницької АЕС після ударів російських дронів. 25 жовтня 2023 року.
ДСНС продемонструвало місто Нетішин поблизу Хмельницької АЕС після ударів російських дронів. 25 жовтня 2023 року.

«Думаю, ціллю були трансформаторні підстанції»

Як каже Ольга Кошарна, удари по Нетішину та Славуті свідчать про намір Москви повторити минулорічну стратегію ударів по енергетичних об’єктах України, що часто тримало мільйони українських осель без світла та тепла упродовж холодного періоду.

«Це продовження минулорічної кампанії осінньо-зимового періоду. Не те, щоби ціллю була сама Хмельницька АЕС, а, я думаю, ціллю були трансформаторні підстанції, через які видаються потужності ХАЕС в енергосистему. Вони роблять те саме, що і в минулому році», – пояснює Кошарна.

Хмельницька АЕС (ілюстраційне фото)
Хмельницька АЕС (ілюстраційне фото)

Президент Володимир Зеленський повідомив, що на селекторній нараді 25 жовтня йшлося, серед іншого, про підготовку України до ймовірних російських ударів по енергетичних об’єктах.

«Готуємося до ударів терористів по енергетичній інфраструктурі. Цьогоріч не лише захищатимемося, а й відповідатимемо. Ворог це добре знає. Спочатку прибрали з Криму флот, тепер переміщують і свою авіацію далі від наших кордонів», – повідомив Зеленський у Telegram.

Хмельницька АЕС є наймолодшою атомною станцією України. Вона має лише два реактори ВВЕР-1000. Перший збудований в 1987 році, а другий енергоблок був введений в дії вже за незалежної України – в 2004 році.

«Валіза без ручки»

Росія не вперше наражає на небезпеку об’єкти атомної енергетики України під час нинішньої агресії, зауважують фахівці.

На початкових стадіях повномасштабного вторгнення була окупована непрацююча Чорнобильська атомна станція і навіть були бої в Чорнобильській зоні.

Також були прольоти ракет над Рівненською АЕС, а також вибухи неподалік Південно-Української АЕС в Миколаївській області в 2022 році, коли бойові дій велись активно на півдні України.

З перших тижнів війни окупована Запорізька АЕС – найбільша в Європі АЕС з шістьома атомними реакторами. Росія не йде на демілітаризацію ЗАЕС, незважаючи на постійні прохання з боку Києва, МАГАТЕ та міжнародної спільноти.

Як каже про ситуацію за ЗАЕС Ольга Кошарна: «Зараз ЗАЕС не може працювати, як вони планували, і не може бути перепідключена на російську систему. І зараз це валіза без ручки для «Росатома».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

Форум

XS
SM
MD
LG