Афганістан: «Талібан» заявляє про захоплення більшості районів на кордоні з Таджикистаном, влада заперечує

Афганські урядові військові в провінції Бадахшан готуються до бою з талібами

Афганський ісламістський рух «Талібан», який веде війну проти влади Афганістану і різко посилює свої дії з виходом із країни західних військ, заявляє, що захопив адміністративні центри 143 районів країни – головно на півночі країни, на її кордоні з Таджикистаном.

Кількість і межі районів в Афганістані постійно змінюються; за оцінками, загалом нині в країні близько 420 районів і міст із правами району.

Речник руху «Талібан» Забігулла Муджагед надіслав Радіо Вільний Афганістан, афганській службі Радіо Свобода, перелік районів, що їх, за словами руху, він захопив. Більшість їх – у вілаятах (провінціях) Тахар, Бадахшан, Балх, Джаузджан, Фар’яб, Баглан і Пактія. Перші шість із них на півночі Афганістану, перші чотири безпосередньо межують із Таджикистаном.

Але в Міністерстві внутрішніх справ Афганістану заперечили ці повідомлення. За твердженням міністерства, «в деяких районах місцева влада дійсно тимчасово перебралася в інші місця, але це не означає, що влада там перейшла до талібів». За словами речника міністерства, в деяких із районів таліби дійсно просунулися вперед, але це просування в них тимчасове й урядові сили, мовляв, ближчим часом витіснять їх.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Афганістан: сутички посилюються, урядові війська намагаються відтіснити талібів із зайнятих позицій

Міністерство оборони Афганістану, зі свого боку, твердить про тяжкі втрати в лавах «Талібану». За його заявою, за останню добу ліквідовано 143 бойовики цього руху і ще 121 поранений.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Загроза тотальної війни: афганці для захисту від талібів беруться за зброю (фотогалерея)

Тим часом увечері попереднього дня, 3 липня, Державний комітет національної безпеки Таджикистану, який у цій країні відповідає за охорону кордону, повідомив, що ще понад 300 військовослужбовців урядових військ Афганістану були змушені перейти кордон до цієї країни, рятуючись від наступу талібів, у Шамсіддін-Шогінському районі (колишньому Шуро-ободському).

Це вже третє повідомлення за останній місяць про такі випадки. Раніше 134 афганські військовослужбовці перейшли до Таджикистану в Панджському районі і ще 17 у Шахрітузькому районі (всі три згадані райони – в Хатлонській області).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Афганістан: таліби розвивають наступ, вийшли на кордон із Таджикистаном

Таджицько-афганський кордон завдовжки 1400 кілометрів. Таджицькі прикордонники кажуть, що перебувають у стані підвищеної готовності.

Мирні переговори між афганськими урядовцями і чільниками талібів, що були розпочаті в Катарі в вересні 2020 року, фактично зірвалися після того, як нинішній президент США Джо Байден оголосив, що виведення військ США буде завершене до 11 вересня, а не до 1 травня, як про це домовилася було з талібами попередня адміністрація США.

Нині це виведення триває; кілька країн, що мали війська в Афганістані в коаліції під проводом США, вже повністю вивели їх.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Італія услід за Німеччиною завершила виведення військ з Афганістану

Під кінець червня американське видання The Wall Street Journal писало, що, за переглянутими останнім часом оцінками спецслужб США, вони дійшли висновку, що міжнародно визнаний уряд у Кабулі може впасти вже через шість місяців після завершення виведення іноземних військ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Спецслужби США заявляють, що уряд Афганістану може впасти через шість місяців після виведення військ союзників

Попередні прогнози вказували, що уряд Афганістану протримався б близько двох років.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони і планшети Apple і Android.