Білоруські опозиціонери Кравцов і Родненков підтвердили, що мають посвідку на проживання в Україні

Журналісти перед початком пресконференції Антона Родненкова й Івана Кравцова, 8 вересня 2020 року

Члени Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков та Іван Кравцов, яких білоруські силовики змусили виїхати до України, підтвердили, що мають посвідки на тимчасове місце проживання в Україні.

«Так, це правда у нас є посвідка на тимчасове проживання в Україні, ми з Іваном її оформили у кінці минулого року в листопаді. Ми – волонтери однієї з некомерційних організацій України, і у зв'язку з указом про волонтерство у нас є договір із цією організацією, і на цій підставі ми і отримали посвідку», – сказав Родненков у відповідь на питання Радіо Свобода під час пресконференції в Києві.

Білоруські опозиціонери також заявили, що наразі не планують просити політичного притулку в Україні.

«Поки що таких планів немає», – заявив Родненков.

Щодо своїх планів, то, за словами опозиціонерів, вони збираються зустрічатися з партнерами в Києві, «засинхронитися з мінською командою».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Колесникова справді порвала паспорт, щоб не допустити видворення – Родненков

Вранці 8 вересня стало відомо, що члени Координаційної ради Антон Родненков та Іван Кравцов виїхали в Україну. Марію Колесникову затримали на кордоні після того, як вона порвала свій паспорт, щоб запобігти вивезенню з Білорусі.

Зв’язок із Кравцовим і Родненковим зник 7 вересня. Того ж дня очевидці повідомили, що невідомі в центрі Мінська викрали білоруську опозиціонерку, учасницю Координаційної ради Марію Колесникову.

Офіційний представник Держприкордонкомітету Білорусі Антон Бичковський вранці 8 вересня повідомляв Білоруській службі Радіо Свобода, що Колесникова виїхала до України разом з двома іншими опозиціонерами. Проте цю інформацію спростували українські прикордонники.

За словами Антона Геращенка, Марію Колесникову не вдалося видворити з Білорусі «через те, що ця смілива жінка зробила дії по унеможливленню її переміщення через кордон», і залишилася на території Білорусі. «Інтерфакс-Україна» з посиланням на свої джерела писав, що Колесникова порвала свій паспорт.

Марія Колесникова – представниця штабу арештованого кандидата в президенти Білорусі Віктора Бабарика. Вона здобула популярність під час передвиборчої кампанії як учасниця «жіночого тріо» – разом із дружиною іншого незареєстрованого кандидата Валерія Цепкала і кандидаткою в президенти Світланою Тихановською.

Server error

Oops, as you can see, this is not what we wanted to show you! This URL has been sent to our support web team to look into it immediately. Our apologies.

Будь ласка, використайте пошук