Прокуратура: архідиякона з Лаври будуть судити за перешкоджання роботі журналістів

Обвинувальний акт для розгляду по суті передали в суд 11 квітня

Київська міська прокуратура повідомила про направлення до суду обвинувального акту щодо архідиякона Києво-Печерської лаври, підозрюваного у перешкоджанні роботі журналістів.

«30 березня 2023 року журналісти «Суспільного мовлення» знімали репортаж на території Києво-Печерської лаври. У цей час до оператора підійшов представник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (архідиякон), який схопив мікрофон, зламав кріплення до відеокамери і кинув його на землю. Після цього оператор не міг продовжувати свою професійну діяльність», – цитує пресслужба прокуратури матеріали кримінального провадження.

Обвинувальний акт для розгляду по суті передали в суд 11 квітня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Міністр Ткаченко розповів, що будуть робити з представниками УПЦ (МП), якщо ті не покинуть Лавру

Стаття, за якою обвинувачують священника, передбачає штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи арешт терміном до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

3 квітня у поліції Києва оголосили, що повідомили священнику про підозру в перешкоджанні журналістській діяльності на території Києво-Печерської лаври. Поліція Києва 30 березня розпочала кримінальне провадження після того, як священнослужитель у Києво-Печерській лаврі зірвав кріплення на камері відеооператора телеканалу «Суспільне».

Того дня Національна спілка журналістів України заявила про «масові порушення» прав роботи журналістів біля Києво-Печерської лаври і закликала поліцію не допускати таких порушень. ЗМІ висвітлювали ситуацію з виселенням священнослужителів УПЦ (МП) з Лаври.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи стане Почаївська лавра наступною після Києво-Печерської на виселення? Репортаж із Почаєва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій заявив, що «полишив російське громадянство»