Російський омбудсман Москалькова летить до Києва, мету візиту не уточнюють – ЗМІ

Тетяна Москалькова

Уповноважена з прав людини Росії Тетяна Москалькова відбула до Києва, повідомляє російське державне інформагентство ТАСС з посиланням на апарат омбудсмана та російське посольство в Україні.

Мету візиту Москалькової не називають, зазначають в агенстві. Раніше РБК повідомило, що українська омбудсман вже перебуває у Москві, і заявило з посиланням на власні джерела про ймовірні домовленості про обмін за формулою «33 на 33», хоча офіційного підтвердження цьому немає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вісім у «Лефортові». Що відомо про українських в’язнів, яких, імовірно, готують у Росії на обмін

Раніше 20 серпня російська правозахисниця Вікторія Івлєва повідомила, що адміністрація московського слідчого ізолятора «Лефортово» прийняла передачі для п’ятьох утримуваних Росією українців – Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба і Миколи Карпюка. 21 серпня Івлєва розповіла, що адміністрація «Лефортова» прийняла передачі для трьох інших українців, утримуваних російською владою, – Романа Сущенка, Олексія Сизоновича і Євгена Панова. До цього українці перебували в місцях позбавлення волі в інших російських регіонах.

Припускають, що цих українців у Росії готують на обмін.

А в Україні адвокат Валентин Рибін заявив 22 серпня, що колишні українські військові Максим Одинцов і Олександр Баранов, засуджені у «справі кримських дезертирів», а також громадяни Росії Євген Мефьодов, фігурант справи про події 2 травня 2014 року в Одесі, й Ігор Кімаковський, затриманий як підозрюваний «агент ФСБ Росії», проходять юридичні процедури оформлення обміну на утримуваних у Росії українців. За його словами, в обміні візьмуть участь не тільки ці четверо, а й інші.

За даними Міністерства закордонних справ України, Росія незаконно утримує понад 70 українців. До цього числа не входять 24 українські моряки, захоплені Росією біля Керченської протоки наприкінці листопада 2018 року.