Генсекретар ООН «беззастережно засуджує» ракетний удар Росії по порту Одеси – речник

Повне виконання домовленості щодо гарантування безпечного руху українського зерна є обов’язковим, нагадав генсекретар

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґуттеріш «беззастережно засуджує» ракетний удар Росії по торговельному порту в Одесі 23 липня, повідомив Фархан Хак, заступник речника генсекретаря.

«Вчора всі сторони чітко взяли на себе зобов’язання на світовій арені щодо гарантування безпечного руху українського зерна і супутньої продукції на світові ринки. Ці продукти вкрай необхідні для вирішення глобальної продовольчої кризи і полегшення страждань мільйонів людей, які потребують допомоги, у всьому світі. Повне виконання домовленості Російською Федерацією, Україною і Туреччиною є обов’язковим», – йдеться в заяві.

Росія сьогодні атакувала Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу «Калібр», повідомив речник обласної військової адміністрації Сергій Братчук із посиланням на дані оперативного командування «Південь».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Кремль продовжує використовувати їжу як зброю» – посол США про удар РФ по порту Одеси

За його даними, дві ракети збиті силами протиповітряної оборони, дві – влучили в об’єкти інфраструктури порту.

У Міністерстві закордонних справ України засудили удар і наголосили, що він ставить під сумнів зобов’язання, які взяла на себе Росія, підписавши 22 липня в Стамбулі угоду, що має розблокувати експорт зерна з України.

Посол США в Україні Бріджит Брінк також засудила ракетний удар російських військ по порту Одеси, заявивши, що Кремль «продовжує використовувати їжу як зброю».

Читайте також: Україна має в наявності зерно на 10 мільярдів доларів – Зеленський про угоду щодо експорту

Українські і російські офіційні особи 22 липня підписали підтриману ООН угоду, спрямовану на розблокування експорту зерна з України на тлі глобальної продовольчої кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням РФ на українську територію.

Генсекретар ООН заявив, що найбільший експортний хаб країни Одеса буде знову відкритий, як і порти в Чорноморську і Южному.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк раніше оприлюднив деталі угоди, заявивши, що не має бути «жодного супроводу транспорту російськими кораблями» і присутності російських представників в українських портах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія атакувала порт в Одесі крилатими ракетами. У МЗС України відреагували