США: у Вашингтоні запровадили надзвичайні заходи безпеки напередодні інавгурації Байдена

У столиці США Вашингтоні запровадили надзвичайні заходи безпеки за кілька днів наперед в очікуванні на інавгурацію обраного президента Джо Байдена 20 січня.

Через побоювання масштабного насильства Служба національних парків США – яка має власний силовий підрозділ, Паркову поліцію, і відповідає, крім власне національних парків, також за низку об’єктів загальнодержавного і меморіального значення – перекрила значні території в Вашингтоні, де розташовані такі об’єкти.

Обмеження стосуються Національного проспекту – паркової зони, що простягається від Капітолію до річки Потомак і на якій зазвичай під час церемоній інавгурації збираються сотні тисяч людей – і ще кількох паркових зон у центрі міста, що мають статус меморіальних і природних парків.

Також перекрита територія навколо Білого дому і один із важливих мостів через річку. Всі ці обмеження протривають із 15 до 21 січня.

До забезпечення безпеки в місті – після того, як 6 січня юрби прихильників чинного наразі президента Дональда Трампа штурмували будівлю Капітолію, в перебігу чого загинули п’ять людей, – залучили й близько 20 тисяч військовослужбовців Національної гвардії США.

Заходи безпеки у США: Капітолій готують до інавгурації Байдена та наступного етапу щодо імпічменту Трампу (фоторепортаж)

Попереднього дня, 14 січня, директор Федерального бюро розслідувань США Крістофер Рей заявляв, що цей правоохоронний орган відстежує «великі кількості перемовин в інтернеті» з закликами до збройних протестів.

«Ми занепокоєні потенціалом насильства під час численних протестів і демонстрацій, які плануються тут, у Вашингтоні, і біля будівель капітоліїв штатів по всій країні наступними днями», – сказав він тоді.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ФБР відстежує онлайн-чати про збройний протест перед інавгурацією Байдена

До насильства під час захоплення Капітолію призвели, як це сприймають критики Трампа, його непрямі заклики: перед тим, як юрба його прихильників рушила з зустрічі з ним біля Білого дому до Капітолію, Трамп продовжував повторювати безпідставні твердження про нібито фальсифікації на виборах і закликав присутніх іти на Капітолій і боротися всіма засобами, щоб домогтися зміни вже визнаних результатів виборів на його користь.

Прихильники нині чинного президента твердять, що ці слова не були закликами до насильства і захоплення Капітолію, де в той час якраз тривала остання процедура в формальному затвердженні результатів президентських виборів, які Трамп програв.

Your browser doesn’t support HTML5

Влада США посилює безпеку перед інавгурацією Байдена та імпічментом Трампа

Такі дії президента призвели до оголошення Трампові імпічменту – парламентського обвинувачення – в Палаті представників Конгресу 13 січня, де його звинуватили в «підбурюванні до повстання». Таким чином, він став першим в історії президентом США, якому імпічмент був оголошений двічі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Трамп став першим президентом США, якому оголосили імпічмент двічі

Сенат, який, за процедурою, має вирішити щодо винуватості чи невинуватості президента за цим обвинуваченням, за повідомленнями, візьметься за розгляд тільки 19 січня – попереднього дня перед кінцем президентських повноважень Трампа.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Без балів та велелюдних святкувань. Як відзначатимуть інавгурацію Джо Байдена

Трамп заявляв, що не з’явиться на інавгурації Байдена. Як повідомляють, уранці 20 січня він вирушить до свого маєтку у Флориді, а його адміністрацію на церемонії буде представляти його віцепрезидент Майк Пенс.

Цьогорічна церемонія інавгурації і до заворушень у Вашингтоні планувалася в значно обмеженому обсязі через коронавірусну пандемію.