Тихановська анонсує «нову активну фазу тиску» на режим Лукашенка

Світлана Тихановська: опозиція єдина «в оцінці того, що в результаті бездумних дій нелегітимного режиму Білорусь перетворилася на «чорну пляму» на світовій мапі»

Колишня кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська 26 травня заявила про підготовку нової хвилі протестів в країні. До неї приєдналися Координаційна рада, Народне антикризове управління, штаб експретендента на посаду президента Білорусі Валерія Цепкала та інших представників білоруської опозиції. Заява опублікована в телеграм-каналі Тихановської.

«Режим на межі тотальної ізоляції – як ніколи раніше. Європейський союз, США, Велика Британія, Японія, Канада та інші країни вже діють і роблять усе можливе, щоб допомогти нам, білорусам. І ми самі, білоруси, повинні зробити все можливе, щоб звільнити політичних в’язнів, припинити насильство і провести чесні вибори. Ми повинні діяти – вікно можливостей відкрите. Чекати більше немає чого – терор потрібно зупинити раз і назавжди. Ми починаємо готуватися до нової активної фази тиску», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нові санкції щодо Білорусі ЄС має запровадити у червні

Як вказали автори, опозиція єдина «в оцінці того, що в результаті бездумних дій нелегітимного режиму Білорусь перетворилася на «чорну пляму» на світовій мапі».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський – вагнерівці, Лукашенко – Протасевич, Belavia – Ryanair: чи можна порівнювати?

Білоруські міліціонери 23 травня затримали опозиційного журналіста та блогера Романа Протасевича. Він був на борту літака Ryanair, що екстрено приземлився в Мінську через повідомлення про мінування, яке не підтвердилося. Також затримали його дівчину, росіянку Соф’ю Сапегу.

Читайте також: Ймовірно, причетна ФСБ – ексзаступник голови СБУ про операцію Лукашенка проти Протасевича

Протасевич – відомий білоруський журналіст і блогер, автор телеграм-каналу «Білорусь головного мозку». Правозахисний центр «Весна» вже визнав його політичним в’язнем.

Країни Заходу розкритикували затримання Протасевича. Міністерство закордонних справ Білорусі водночас було «вражене поспішністю відверто войовничих заяв з боку низки країн і європейських структур». У відомстві заявили, що «правила авіаційної безпеки – це абсолютний пріоритет, до того ж скрізь і для всіх». При цьому у своїй заяві міністерство не згадало про затримання Протасевича.