У МЗС Росії висунули умову для можливого відновлення дії зернової угоди

«Спочатку потрібно з'ясувати обставини, тільки після цього можна говорити про подальші кроки», – голова МЗС РФ Андрій Руденко

У Міністерстві закордонних справ Росії назвали головну умову для можливого відновлення дії зернової угоди, котра була призупинена 29 жовтня.

«Спочатку потрібно з’ясувати обставини, тільки після цього можна говорити про подальші кроки», – заявив голова російського відомства Андрій Руденко, коментуючи можливість повернення РФ до виконання угоди, пише агенція «РИА Новости».

За його словами, Росія розраховує на контакти з турецькою стороною на тему зернової угоди вже «найближчим часом».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Туреччина заявляє про переговори з Росією щодо зернової угоди – Bloomberg

29 жовтня Міністерство оборони Росії заявило про припинення участі в угоді щодо експорту українських харчів Чорноморським зерновим коридором. Це рішення відомство пояснило нібито вибухами в Севастополі того дня.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що заява Росії щодо призупинення участі в зерновій угоді була очікуваною, оскільки Москва почала загострювати продовольчу кризу ще у вересні нинішнього року.

Представники української влади останнім часом неодноразово заявляли про гальмування Росією експорту зерна Чорноморським коридором.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Чорному морі заблоковано 218 суден із українським зерном – Мінінфраструктури

Президент США Джо Байден назвав рішення Москви «абсолютно обурливим». Глава американської держави зауважив, що такий крок РФ посилить голод і що «нема жодних причин це робити».

Держсекретар США Ентоні Блінкен у заяві 29 жовтня закликав Москву «відновити свою участь в ініціативі», додавши, що з кінця липня угода дозволила експортувати понад 9 мільйонів метричних тонн зерна та «знизити ціни в усьому світі, що було критично важливим для країн з низьким і середнім рівнем доходу».

В Організації Об’єднаних Націй заявили, що «життєво важливо, щоб усі сторони утримувалися від будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу Чорноморську зернову ініціативу», щодо цього тривають переговори із владою Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Європа продовжує імпорт українського зерна «коридорами солідарності» – МЗС Франції

22 липня представники України та Росії підписали з ООН і Туреччиною окремі дзеркальні угоди, які спрямовані на розблокування експорту зерна з України на тлі глобальної продовольчої кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням Росії на українську територію.

За даними Мінінфраструктури України, за час дії зернової угоди з України експортували понад 9 мільйонів тонн харчів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час