Народний депутат – у полоні окупантів. Що відомо про зникнення «тіньового господаря Бердянська»?

Останні 10 років Олександр Пономарьов – народний депутат України

На нині окупованих територіях південної України російські військові продовжують викрадати людей, повідомляють місцеві жителі і влада. 22 березня у Бердянську повідомили про викрадення російськими військовими депутата Верховної Ради України Олександра Пономарьова, якого в місті називали «тіньовим господарем Бердянська» та «місцевим феодалом». Що відомо про викрадених російськими військовими жителів півдня України? Хто з місцевого населення перебуває в фокусі уваги російських військових? Про це – в новому випуску програми проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

«Відмовився співпрацювати з Росією»

На офіційних сторінках у соцмережах Бердянської міської ради зазначається, що Олександр Пономарьов перебував у місті.

«Останні працюючі промислові підприємства міста зупинили свою роботу. Без зарплати та без будь-яких перспектив залишилися понад 3 000 бердянців та всі їхні сім'ї. Підприємства зупинили роботу, оскільки був затриманий і досі утримується засновник цих підприємств Олександр Пономарьов. Подібні заяви опублікували на своїх офіційних сторінках заводи «Азмол», «Бердянські жниварки» та інші містоутворюючі промислові підприємства міста», – йдеться у заяві Бердянської міської ради.

На офіційній сторінці громадської приймальні Пономарьова також повідомляється, що звʼязок із ним зник ввечері 20 березня, до цього Пономарьов упродовж дня працював у міському гуманітарному штабі Бердянська.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Бердянську українські військові знищили російський великий десантний корабель

«Звертаюся до всіх наших громадян із проханням про допомогу. У Бердянську зник і не виходить на зв'язок наш колега Олександр Пономарьов. У Бердянську він допомагав людям, евакуйованим із Маріуполя. Якщо хтось має інформацію про його місцеперебування, прохання повідомити представників правоохоронних органів, Збройних сил України», – сказано у зверненні голови ОПЗЖ Юрія Бойко.

Депутат Запорізької обласної ради Олена Бодасюк у коментарі для «Новин Приазов'я» розповіла, що про зникнення Пономарьова вона дізналася від його рідних.

До нас звернулись його рідні, сказали, що не можуть його знайти
Олена Бодасюк

«Я – представниця юридичної служби холдингу підприємств. До нас звернулись його рідні, сказали, що не можуть його знайти. Об'їхали все: поліцію, де зараз перебувають окупанти, були в комендатурі, ніякої інформації вони не отримали. Два дні людини немає, він не на зв'язку, і ми не знаємо, де він перебуває», – розповіла жінка.

Вона підтвердила, що підприємства Пономарьова призупинили діяльність через «відсутність гарантій безпеки працівників».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Розстріляна» промисловість півдня України. Втрати та шанси на відновлення

«Ми намагались занести інформацію в реєстр досудових проваджень про порушення кримінальної справи. Вже передана інформація на органи місцевої влади, які ще збереглися. Передана інформація на Запорізьку обласну військову адміністрацію, на керівника, на Старуха. Передана інформація в Київський штаб ОПЗЖ на керівних представників», – додала Олена Бодасюк.

Колишній депутат (з початком війни районну раду розпустили – ред.) Бердянської районної ради Віктор Дудукалов повідомив, що, за його інформацією, Олександр Пономарьов «відмовився співпрацювати з Росією і підтримував українських військових».

ОПЗЖ від співпраці відмовилося і народний депутат в тому числі
Віктор Дудукалов

«Я знаю, що, незважаючи на те, що його політична складова передбачала інший підхід і його потенційно інші стосунки з окупантами, бо він у фракції ОПЗЖ в Раді знаходиться, – всі очікували, що ОПЗЖ буде співпрацювати, але так вийшло, що ОПЗЖ від співпраці відмовилася і народний депутат в тому числі», – розповів Дудукалов.

За його даними, так звана «прокуратура» угруповання «ДНР» нібито проводить «розслідування» стосовно Пономарьова.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Їхні кораблі вже в порту»‎. Як армія РФ використовує Бердянськ у війні проти України

«Було «розслідування» «прокуратури» «ДНР» щодо фінансування народним депутатом Пономарьовим «праворадикальних, неонацистських» якихось там організацій. На кшталт «Азову» чи «Правого сектору». Насправді з 2014 року у народного депутата з «Азовом» конкретно був конфлікт по політичній складовій. І, відповідно, до «Азова», я знаю, що в нього контактів жодних не було, тим більше фінансування», – підкреслив Дудукалов.

Він і за контрактами за певними, і на волонтерських засадах співпрацював із ЗСУ
Віктор Дудукалов

Також він розповів про співпрацю народного депутата із ЗСУ: «Він і за контрактами за певними, і на волонтерських засадах співпрацював із ЗСУ, тобто взаємодія в нього була зі збройними формуваннями України. Це і виглядало як претензія нібито. Ця інформація прозвучала, і минули тижні зо два, мабуть, і в один день, я цього особисто не бачив, але мої колеги і політичні партнери сказали про те, що його фізично орки забрали з його робочого місця, з військового центру».

Зв’язатися напряму з рідними Олександра Пономарьова редакції не вдалося. Окупаційні сили Бердянська не дають зі свого боку інформації стосовно Пономарьова.

Хто такий Олександр Пономарьов?

Останні 10 років Олександр Пономарьов – народний депутат України. Раніше був регіоналом та членом депутатської групи «Воля народу». У цьому скликанні він – у фракції «Опозиційна платформа – За життя».
Він тричі обирався народним депутатом за мажоритарним округом, до якого входить Бердянськ - у 2012, 2014 та 2019 роках. В грудні минулого року журналісти програми «Схеми» виявили у Пономарьова російський паспорт. Підтвердження цієї інформації «Схеми» отримали одразу з двох незалежних одне від одного джерел, у яких є доступ до системи «Роспаспорт».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Таємниця депутата: хто у Верховній Раді має паспорт Росії і впливає на боєздатність армії України?

Згідно з даними YouControl, так звана «бізнес-група Олександра Пономарьова» налічує близько 35 компаній. Деякі з них уже багато років мають суттєвий вплив на боєздатність української армії. Зокрема, з депутатом пов’язують такі підприємства, як «Азмол», «Бердянські жниварки», «Санаторій «Арктика», низку дитячих оздоровчих таборів, «Райагропромпостач» і цілу низку інших підприємств. Фактично це – основна частина підприємств, що працюють у Бердянську, повідомляв раніше журналістам ексдепутат Бердянської міськради Іван Харченко.

Коло інтересів бізнес-групи, яку асоціюють з Олександром Пономарьовим, чимале. Це – і виробництво та постачання сільськогосподарської техніки, і будівництво, і вантажні перевезення, і медіа, і послуги з відпочинку та оздоровлення. Та особливе місце у цьому переліку посідає стратегічно важлива (не лише для бізнесу, що пов’язують з депутатом, а й для українських Збройних сил) галузь – виробництво та постачання моторних мастил.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Напад Росії. Битва за південь (хроніка)

Але, як зазначають розслідувачі, у деклараціях Олександра Пономарьова немає жодної згадки про його бізнес. Офіційно всі компанії та підприємства, які з ним пов’язують, контролюють його родичі та знайомі. Докладніше про це читайте в розслідуванні програми «Схеми».

Російське масштабне вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого. Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на її території та називає це «спеціальною операцію», яка має на меті «демілітаризацію і денацифікацію». Кремль раніше заявляв, що в ході своєї так званої «операції» не чіпатиме цивільних в Україні, натомість обстрілює житлові будинки, лікарні, дитячі садки, школи і іншу цивільну інфраструктуру, чому є низка фото- і відеодоказів та свідчень очевидців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Це примус до лояльності». Російські окупанти затримують журналістів та активістів у Мелітополі
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На Запоріжжі влада повідомляє про нові факти викрадення українських посадовців військовими РФ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Люди просто зникають» в окупованих військами Росії містах півдня України