Доступність посилання

ТОП новини

Бюджетні сподівання та антиінфляційні очікування


Київ – На сьогоднішньому засіданні Кабінет Міністрів, ймовірно, розглядатиме зміни до державного бюджету. Спікер Яценюк сподівається, що до Верховної Ради вони будуть внесені вже сьогодні. Бютівці кажуть: не виключено, однак, і не факт.

Закон щодо наповнення дохідної частини бюджету відкрив уряду шлях до внесення змін до головного кошторису країни. Спікер Арсеній Яценюк каже, що є обіцянка уряду внести ці зміни до парламенту у найкоротший термін, і сподівається, що це буде уже сьогодні. Пан Яценюк наголошує: Верховна Рада не розглядатиме інших урядових законопроектів до моменту внесення Кабінетом Міністрів бюджетних пропозицій.

Бютівці ж погоджуються, що тепер дорога до ухвалення змін до державного бюджету відкрита. Однак наполягають, що спочатку Верховна Рада має ухвалити програму приватизації у цілому, а вже потім братися за бюджет.

«У випадку її неприйняття у бюджеті формується дірка в обсязі 14 мільярдів гривень. І це мінус до дохідної частини бюджету, і як наслідок, потрібно корегувати видаткову. Тобто, немає логіки у тому, щоб остаточно не ухваливши програму приватизації, вносити зміни до видаткової частини бюджету. Тобто, я думаю, що це питання буде розглядатися на уряді, але чи буде ухвалене рішення про внесення змін без розгляду в остаточному читанні програми приватизації, у мене є сумніви», – зазначає Олег Ляшко.

Змінами до держбюджету по інфляції

Представники ж Партії регіонів заявляли: якщо Кабмін негайно не внесе зміни до державного бюджету, вони порушуватимуть питання про відставку уряду.

На думку регіонала Анатолія Кінаха, лише корекція держбюджету здатна сьогодні вгамувати інфляцію: «Головний антиінфляційний пакет – це необхідність внесення змін і доповнень до державного бюджету. Особливо повернення на основі цих змін до ефективної політики енергозбереження, підтримки малого та середнього бізнесу, те, що й відзначає конкурентоздатність нашої економіки».

Популістський прорив

Причиною нинішньої економічної ситуації став саме політичний популізм та політичне протистояння, зазначає економіст Олександр Рябченко: «Це є наша сплата за те, що своєчасно влада не хоче зробити, можливо, втратою свого електорального відсотка, необхідні для держави перетворення. Щоб підготувати державу до адекватного реагування на наступні виклики, які є неминучими. Коли всі хочуть бути хорошими, а нічого не робити такого, що боляче, але необхідно, то на комусь це проривається. Це прорвалось у поточному році».

Зміни до державного бюджету Кабінет Міністрів мав внести до Верховної Ради до 1 березня. А до 15 травня до парламенту мала бути внесена бюджетна резолюція на наступний рік. Однак через президентсько-прем’єрські суперечки цей процес постійно відтягувався.

Від початку року рівень інфляції в Україні перевищив 13%. Цей показник не лише найвищий у Європі, але й у світі.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG