Доступність посилання

ТОП новини

Нафтогін «Одеса-Броди»: конфлікт триває


Термінал «Південний» нафтопроводу «Одеса-Броди»
Термінал «Південний» нафтопроводу «Одеса-Броди»

У Росії на найвищому рівні заговорили про долю українського нафтогону «Одеса-Броди». Там урядовці у понеділок за участі прем’єра Володимира Путіна обговорювали прокачку нафти по цій трубі. Російські трейдери стурбовані тим, що Україна збирається транспортувати каспійську нафту цим нафтогоном. А в самій Україні тривають гарячі дискусії про те, хто має качати чорне золото і на яких умовах. Головні герої протистояння довкола нафтогону «Одеса-Броди» знову ті самі: Банкова і Грушевського. Сьогодні голова Секретаріату Президента Віктор Балога заявив, що Прем’єр не має підстав звинувачувати його у корупції, у самої, мовляв, рильце в пушку. Пристрасті почали кипіти минулого тижня.

Ще 16 липня мали підписати контракти між нафтопереробними заводами «Галичина» та «Нафтохімік Прикарпаття» і компанією «Мільберт Венчурес» (Віргінські острови) про поставку нафтогоном «Одеса-Броди» в аверсному режимі каспійської нафти. Однак Прем’єр-міністр України видала письмове доручення, яким заборонила підписувати ці документи.

Юлія Тимошенко переконана, що ці угоди не відповідають міжнародним нормам.

А міністр палива й енергетики Юрій Продан заявив, що його міністерство виступає за підписання контрактів про аверс, тільки після їхнього затвердження на засіданні уряду. Він повідомив, що у документах, зокрема, чітко не прописано фінансових гарантій транспортування нафти.

Непрозорий контракт?

Конфлікт між Кабінетом Міністрів і керівниками нафтопереробних заводів виник саме через непрозору ситуацію, пов'язану з контрактом, вважає керівник енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар.

«За цих обставин очевидно, що Кабінет Міністрів України мав підстави призупинити чи заблокувати підписання проекту договору в тому вигляді, в якому він був наданий до Кабінету Міністрів. Головна вада цього проекту – це те, що там передбачалося ексклюзивне використання трубопровідних потужностей ВАТ «Укртранснафта» з боку незрозумілого офшорного оператора. І це, власне, призвело до того конфлікту і того скандалу, який розгорівся», – зазначив Михайло Гончар.

Народний депутат з НУНСу Ігор Палиця на прес-конференції спростував таку думку. Він вважає, що з компанією «Мільберт Венчурес» все зрозуміло.

«Вона зареєстрована на Віргінських островах. Вона офіційно має своє представництво в Україні. Вона зареєстрована на всіх біржах, на всіх аукціонах, де проводиться продаж нафти. Це відома компанія. Напевно, вона має відношення до групи «Приват». Але я хотів би запитати, а що поганого, якщо українська компанія, яка має гроші, готова вкласти ці гроші в Україні? У розвиток заводів, у реконструкцію заводів, в альтернативні джерела постачання нафти. Хоча за це держава повинна переживати. Я не бачу тут нічого поганого. Вона не виводить на Кіпр свої гроші. Вона пропонує свої послуги тут, в Україні, для українців», – заявив Ігор Палиця.

Реверс із метою дискредитації Президента?

Конфлікт довкола «Одеса-Броди» не економічний, а політичний, заявив Радіо Свобода керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

«Я вважаю, що економічного підґрунтя в цьому конфлікті немає. Він використовується піар-службами Прем’єр-міністра виключно для дискредитації Президента – оскільки Прем’єр-міністр не має власної концепції використання «Одеса-Броди». І блокування зусиль Президента відбувається не тому, що існує якась альтернативна концепція і Прем’єр бачить це по-іншому, ніж Президент. Відбувається блокування заради блокування», – каже він.

А стосовно заяв голови уряду Росії Володимира Путіна про режим роботи нафтогону «Одеса-Броди», Костянтин Бородін зазначив, що для Російської Федерації реверс чи аверс не має ніякого стратегічного значення. За його словами, обсяг перекачки невеликий, і Росія доволі спокійно може від нього відмовитися.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG