Доступність посилання

ТОП новини

Проект «Музейне коло Прикарпаття» підтримали Нідерланди


У музеї дерев’яної скульптури в Яблунові, який недавно відкрився
У музеї дерев’яної скульптури в Яблунові, який недавно відкрився

Івано-Франківськ – Зібрати інформацію про всі музеї, від державних до приватних, створити для них веб-сторінку і каталоги, об’єднати в асоціацію – такі завдання проекту «Музейне коло Прикарпаття», який виконує Регіональний туристично-інформаційний центр за підтримки Програми МАТРА КАП Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Наразі до участі в ньому зголосилося 58 музеїв.

Художній музей Івано-Франківська не має жодного «другорядного» твору мистецтва, вважає віце-директор Вавельського замку у Кракові Єжи Петрус. Цю характеристику підняв на прапор боротьби за розвиток музейної справи у Прикарпатті директор музею Михайло Дейнека.

Він каже, що через брак виставкових площ відвідувачі бачили лише дві десяті відсотка з 15 тисяч творів, а інші вже 27 років зберігаються в запасниках художнього музею.

Щоб зсунути проблему з мертвої точки, Михайло Дейнека став одним із тих, хто виступив з ідеєю об’єднання музеїв в асоціацію. Цей проект отримав назву «Музейне коло Прикарпаття».

У Прикарпатті музеїв багато, відвідувачів мало

Перший етап проекту – зібрати дані і створити інформаційну базу про музеї Прикарпаття. А їх понад 120 – державні, комунальні, шкільні, відомчі, приватні.

Краєзнавчий музей «Бойківщина» в Долині
Широко знані такі музеї, як коломийська «Писанка», краєзнавчий в Івано-Франківську, «Бойківщина» в Долині, Степана Бандери у Старому Угрині, своєрідний музей музичних інструментів Романа Кумлика у Верховині, етнографічний Михайла Струтинського у Косові, дерев’яної скульптури у Яблунові.

Між тим лише 58 подали дані про себе, і більше як половина зізналася, що середня кількість відвідувачів за рік у них не перевищує тисячу осіб.

Поціновувачі мистецтва просто не знають, чим багаті колекції музеїв

Відсутність інформації є серйозною проблемою, і нерідко в цьому винні самі музейні працівники, каже керівник проекту «Музейне коло Прикарпаття» Наталія Гасюк. Музеї ж про себе розповідати не звикли.

Іще з радянських часів зберігається «рудиментне ставлення», що відвідувача просто треба чекати. Між тим музейникам потрібно інформувати про свою роботу, інакше «держава вбачатиме недоцільність таких структур», вважає Наталія Гасюк.

Тому й «коло» – натяк на взаємопов’язаність проблем і символ об’єднання. У рамках проекту готують веб-сторінку та каталог із даними про музеї, для 40 музейних закладів виготовлять візитівки, проводитимуть навчальні семінари для працівників, допомагатимуть у налагодженні контактів із туристичними організаціями.

Чимало проблем – і це розуміють – не вирішується на місці: немає законів про музеї, меценатство, обмеженість фінансування, безпека фондів. Однак уже є підтримка, хоч і закордонна.

(Івано-Франківськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG