Доступність посилання

ТОП новини

Польща: на Кавказьку кризу треба дивитись через призму України


Варшава – Польські аналітики переконують, що слід протидіяти політиці Росії у так званій «зоні близького зарубіжжя», тому що після Грузії жертвою імперської політики Москви стосовно країн пострадянського простору можуть стати також Україна й Польща. Ці тези знайшли віддзеркалення і в результатах опитування громадської думки в Польщі.

За даними соціологічного опитування, більшість поляків відчувають небезпеку для себе з боку Росії, однак вони вважають, що у відносинах із Росією Польща має діяти так, як інші члени Євросоюзу. Враховуючи це, керівники Польщі, що брали участь у саміті ЄС у Брюсселі, пом’якшили свої висловлювання на адресу Кремля і не наполягали на запровадженні санкцій проти Росії.

У Польщі результати саміту оцінюють на «чотири з мінусом»

Президент Лех Качинський на прес-конференції після закінчення саміту оцінив його результати за шестибальною шкалою. Це була «четвірка з малим мінусом».

«Про досягнення саміту. По-перше, справа енергетичної політики Євросоюзу. Далі, йдеться про саміт Євросоюз-Україна, який почне роботу 9 вересня, тобто через день після візиту представників Євросоюзу до Москви. Польща покладає великі надії на результати роботи цього саміту. Ця справа має, на нашу думку, пріоритетне значення», – зазначив президент Качинський.

Компроміс, якого було досягнуто на саміті у Брюсселі, вочевидь не задовольнятиме усіх, але, на думку керівників Польщі, країнам-членам ЄС удалося уникнути пастки надто радикальних, однак порожніх за змістом заяв на адресу Росії. У Польщі вважають головним завданням, що стоїть перед європейською громадськістю – нести реальну допомогу регіонам Грузії, що потерпіли внаслідок війни.

Польська політика сприяння Україні в ЄС дає свої результати

За словами прем’єр-міністра Дональда Туска, кавказька криза стала переломною у ставленні ЄС до проблеми євроатлантичної інтеграції України.

«Все ж таки, хоч до певної міри, досягли ми успіху. Наприклад, єдине ставлення ЄС до проблем посиленого співробітництва з Україною. Про це говорив на завершення саміту та на словах підтримав цю ідею президент Франції Ніколя Саркозі. Так сталось завдяки вимогам Леха Качинського. Цей факт переконує нас до того, що справи України стануть вагомим контекстом кавказької кризи. Ця справа має капітальне значення, якщо брати до уваги багатолітню польську стратегічну політику в цьому регіоні», – заявив Дональд Туск.

Міністр закордонних справ Радослав Сікорський вважає результати саміту ЄС завершенням багатомісячної роботи зовнішньополітичного відомства Польщі. Зокрема, ідеться про проект посиленого співробітництва між Євросоюзом та Україною, так зване «Східне партнерство».

«Я задоволений тим, що проект «Східне партнерство», над яким Польща працювала багато місяців, нині знайшов місце у кінцевих постановах саміту. Проект, який, на перший погляд, надто випереджав події, зараз виявився заповітним. Тепер Євросоюз одностайно вважає цей проект добрим та мирним способом долати виклики, які ставить нинішній день», – зазначив Радослав Сікорський.

У вівторок польський парламент одноголосно ухвалив резолюцію у справі Грузії. Польські депутати засудили дії Росії на Кавказі і висловили солідарність із грузинським народом.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG