Доступність посилання

ТОП новини

Вихованців української балетної школи Писарева знають у світі


Вадим Писарев
Світлана Єременко

Київ – Коли Вадим Писарев, всесвітньо відомий український танцівник балету, виконував «Гопак», зал затоплював шквал овацій. Піруети та фантастичні стрибки «Сонячного хлопчика», як його називали за відкриту усмішку, увійшли в історію світового балету. Сьогодні писаревський балетний «почерк» вгадується на таких світових театральних сценах, як берлінська Штаатс-опера, Віденська опера, Балет Маямі, Цюріхська Опера, Маріїнський театр у Санкт-Петербурзі. Там танцюють випускники Школи хореографічного мистецтва Вадима Писарева.


Неймовірно пластичний і швидкий темношкірий хлопчик Жерлін Ндуді то злітав над сценою, то віртуозно викреслював ступнями неймовірні па. Юний танцівник із України, звичайно ж, хвилювався, але це було не помітно глядачам. А за сценою не знаходив собі місця, ніби сам виступав, його педагог, видатний український танцівник Вадим Писарев.

Це був конкурс Євробачення для молодих танцюристів 2003 року. За його перебігом особливо уважно стежили педагоги Школи хореографічного мистецтва Вадима Писарева з Донецька. На цьому престижному конкурсі їхній вихованець Жерлін Ндуді отримав Гран-прі.

Сьогодні Жерлін Ндуді – провідний артист Балету Філадельфії (США). Яна Саленко – прима-балерина берлінської Штаатс-опери, а Денис Черевичко – артист Віденської опери. Ігор Волковський, Іван Козюк, Олександр Ширяєв виступають на сцені Оперного театру у Цюріху, Анна Меркулова – танцівниця Театру сучасного балету Денвера в Колорадо, США.

Усі вони несуть у світ технічно бездоганний, витончений, емоційний, шляхетний балет із України, створений Школою хореографічного мистецтва Вадима Писарева.

Раніше ми вчилися – тепер навчаються у нас

Народний артист України, художній керівник Донецького оперного театру Вадим Писарев упевнений, що сьогодні можна з гордістю говорити про існування високого рівня української хореографічної школи.

«Раніше я та мої колеги вчилися класичному танцю в Москві, Санкт-Петербурзі… Потім я закінчив танцювати і відкрив свою балетну школу. І тепер до нас приїздять учитися з усіх частин світу. Ми навчаємо наших дітей нести у світ найкраще. Нас запрошують на фестивалі в Японію, у Німеччину, Сполучені Штати Америки та в багато інших країн», – розповідає танцівник.

Учениця школи Вадима Писарева Юлія Полгородник. Лауреат Міжнародної балетної прмії
Відомий хореограф, директор однієї з балетних шкіл у Маямі у США Ненсі Меллет вважає, що студенти школи Писарева дуже сильні і витривалі. «Вони надзвичайно артистичні, експресивні, просто блискучі», – каже пані Меллет.

А Вадима Писарева вона вважає унікальним танцівником і педагогом. «Як танцівник Вадим має прекрасну техніку. Він є джерелом енергії для його школи. Вадим Писарев – найталановитіший із усіх педагогів, які будь-коли приїздили з вашої країни. У нього фантастичний контакт із дітьми, він відкритий до спілкування і надихає їх», – наголошує пані Меллет.

Отже, недаремно в бездоганній техніці випускників Школи корифеї балету помічають унікальний емоційний почерк маестро Писарева. Створені ним образи завжди вирізнялися глибоким психологізмом та позитивною енергетикою. «Гопак» у виконанні Вадима знавці вважають неперевершеним: зал просто шаленів і тонув у оваціях.

Мрії майбутніх прим

Цього році Школа Писарева відзначає 15-річний ювілей. Зараз тут займаються за кошт меценатів 120 дітей із України, а також із Америки, Норвегії, Китаю і Кореї. Досвідчені викладачі навчають їх витонченій майстерності класичного танцю.

Дарині Гришкевич із Горлівки в балетній школі подобається все: уважні викладачі, просторі і красиві зали, а також сцена оперного театру, на яку виходиш і уявляєш себе… «Я мрію стати прима-балериною або хореографом», – каже дівчинка.

Що ж, хай здійсняться мрії Дарини та інших випускників Школи хореографічного мистецтва Вадима Писарева – майбутніх зірок українського балету.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG