Доступність посилання

ТОП новини

Достроково-примусове голосування на виборах у Білорусі


Мінськ – У Білорусі на фінішну пряму вийшла кампанія з виборів парламенту. В неділю, 28 вересня, громадяни цієї країни за відомим з часів СРСР мажоритарним принципом мають обрати 110 депутатів Палати представників Національних зборів. Проте масове дострокове голосування триває вже 4-ий день. За перші два дні проголосували майже півмільйона громадян, що складає 7 відсотків виборців. Це дуже багато. Можна було б подумати, що люди масово залишають територію Білорусі в день виборів. Але це не так.

Люди голосують достроково, тому що їх змушує влада: ректори вузів та декани факультетів змушують студентів, військові командири – підлеглих, начальники на заводах – робітників.

На організацію дострокового голосування працює вся вертикаль влади. На президентських виборах 2006 року достроково проголосували 30 відсотків виборців.

За прогнозами, на нинішніх парламентських виборах ця цифра складе приблизно 20 відсотків. До Лукашенка достроково голосувало лише близько 1 відсотка виборців – тих, хто справді не міг прийти на виборчі дільниці у день виборів. І хто підтверджував це документом. Тепер ніяких документів не потрібно. Дострокове голосування триває 5 діб. І відстежити, що робиться з бюлетенями в ніч перед основним днем виборів, неможливо. Опозиція вважає це одним із механізмів масових фальсифікацій на виборах, а тому протестує. Та ніхто на ці протести не зважає.

Соціологія – під контролем


Соціологічні дослідження щодо можливих результатів виборів практично відсутні. Втім, ту соціологію в Білорусі, яка існує, влада теж надійно взяла під контроль. Причина проста: соціологічним лабораторіям належить отримати державну ліцензію.

Щодо екзит-полів, то їх також ніхто теж проводити не буде. Та й насправді прогнози щодо офіційного результату виборів у Білорусі можуть давати, скоріше, не соціологи, а політологи, які добре знають білоруські владні механізми.

Який же ж прогноз? Вже зараз можна сказати, що 15 провладним кандидатам гарантоване місце в парламенті. Вони балотуються в безальтернативних округах, як це було в радянські часи.

В решті округів конкурують два-три кандидати, в тому числі 70 кандидатів від опозиції. Але останні на депутатські мандати і не розраховують. Опозиційна коаліція пішла на ці вибори лише з метою, щоб довести, що в Білорусі немає чесних виборів, зафіксувати порушення та фальсифікації. Хоча останнім часом у Мінську подейкують, що 5 опозиціонерів до парламенту потраплять: начебто, це потрібно президенту Лукашенку, щоб на Заході визнали ці вибори та погодилися зняти з Білорусі економічні та візові санкції.

Та чи справдиться цей прогноз, будемо знати після 28 вересня.



  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG