Доступність посилання

ТОП новини

Більшість росіян підтримує нинішню політику Кремля


Прага – Після грузинського конфлікту західна критика Росії продовжує рости. Але навіть так звана «прочуханка» з боку міжнародного співтовариства не мала великого впливу на суспільство всередині Росії. Нещодавні соціологічні опитування засвідчили підтримку росіянами закордонної політики їхньої держави. Їм імпонує образ відродження «наддержави» Росії на міжнародній арені.

Війна в Грузії у серпні цього року викликала нову критику з боку Заходу.

Держсекретар Сполучених Штатів Кондоліза Райс назвала агресивні дії Москви «погіршенням поведінки» та наголосила, що міжнародна репутація Росії під загрозою.

Нове опитування британського газети Financial Times засвідчило, що європейці вважають найбільшою загрозою для міжнародної безпеки не Іран чи Ірак, не Північну Корею, а Росію. Але така інформація не змінює настрої в російському суспільства, яке підтримує кремлівську кампанію в Грузії та загалом зовнішню політику.

Нещодавні опитування в Росії показали, що нинішня підтримка влади набагато більша ніж в часи розпаду Радянського Союзу. І ніколи ці показники не були настільки високими, як тепер.

Медведєва хвалять за війну із Грузією

За опитуванням, що його провів російський Фонд «Громадська думка», збільшилася довіра до Президента Медведєва від 47% – у травні (місяці інавгурації), до 57% – усередині вересня. Однак, ці показники довіри набагато менші від його попередника, теперішнього прем’єр-міністра Володимира Путіна, який насолоджується повною довірою суспільства, яке відображається в 75% голосів опитаних.

Але, такі цифри вказують на прогрес у власній політичній еволюції Медведєва та повну підтримку його дій у війні з Грузією. Майже кожен опитаний згадав війну в Грузії як – найкраще рішення новообраного президента.

Тим часом, думка росіян про зовнішній світ, про Сполучені Штати Америки змінюється не в кращу сторону. Левада-Центр навів такі показники: 67% росіян ставляться до США дуже погано, і лише 23% – добре (у порівнянні зі ставленням до європейців: 39% – погано, 45% – добре).

Обидві організації, що провели опитування, користуються репутацією незалежних від Кремля та об’єктивних.

Як зазначають оглядачі, росіяни мають доступ тільки до новин та інформації, яку Кремль хоче, щоб вони почули.

Лише «економічна хмара» може спровокувати кризу?

Маша Ліпман, аналітик Московського центру Карнегі, говорить, що російське економічне становище та коротка, але успішна війна в Грузії, сприяли зростанню в росіян почуття гідності та вдоволення своєю країною.

«Це звичайна природна реакція російського народу. Поєднання впевненості, гордості та покращення життєвих стандартів – компоненти, які вдало використовує російська влада. Кожний компонент є зрозумілим та доцільним будь-де в світі. На мою думку, ніколи ще в російській історії не було такої кількості людей, які б насолоджувались настільки хорошим рівнем життя, як тепер», – зазначає Маша Ліпман.

Висока підтримка є повною протилежністю гнітючої суспільної думки початку 1990-х, коли економіка перебувала в стані занепаду, а політичний хаос викликав ностальгію за владою та стабільністю.

Володимир Путін зі своєю «патріотичною кампанією» відродив почуття власної гідності багатьох росіян. Державна преса та медіа тільки зміцнили силу та позицію Кремля.

«Тільки одна економічна хмара може спровокувати кризу», – каже Ліпман. Значні ринкові коливання та зміна нафтових цін може суттєво пошкодити російському споживачу.

«На даний момент, російський народ прийняв «пакт про невтручання», запропонований російською владою. Уряд піднімає рівень життя, а суспільство не втручається в політику. І, звичайно, це буде працювати тільки до тих пір, доки влада працюватиме. Якщо уряд не зможе більше задовольняти інтереси суспільства, а соціально-економічна ситуація піде на спад, то тоді, на мою думку, можна буде побачити великі зміни у ставленні народу», – зазначає Маша Ліпман, аналітик Московського центру Карнегі.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG