Доступність посилання

ТОП новини

Економічні проблеми Європи призвели до падіння євро


Падіння індрексу AEX на Амстердамській фондовій біржі, 6 жовтня 2008 р.
Падіння індрексу AEX на Амстердамській фондовій біржі, 6 жовтня 2008 р.

Лондон – Ціни акцій на світових фондових ринках нарешті пішли вгору. Так інвестори відреагували на вчорашні скоординовані дії головних центральних банків, які одночасно скоротили відсоткові ставки на пів відсотка. Але це мало допомогло спільній європейській валюті, яка останнім часом різко втрачала в ціні. Із липня, коли за євро давали 1 долар 60 центів, валюта нині впала до 1 долара 37 центів. На думку експертів, євро обвалилося через побоювання, що криза може значно сильніше вдарити по європейській економіці, ніж по економіці Сполучених Штатів.

Влітку цього року через іпотечну кризу у США долар впав у ціні проти євро до рекордної в історії позначки. Та із середини липня євро вже втратило 14 відсотків своєї ціни супроти долара. Тенденція до падіння курсу євро прискорилася, коли фінансова криза у вересні перекинулася з Америки до Європи.

Але ще перед початком падіння європейських банків, євро вже мало значні проблеми. Головний економіст лондонського Центру європейських реформ Саймон Тілфорд пояснив причини так: «Частково це є відображенням думки інвесторів, що США, незважаючи на всі їхні проблеми, можуть вийти з кризи раніше, ніж Європа. Думаю, люди є надто песимістичними щодо Європи. Я не вважаю, що США вийдуть із цього швидше за Європу. Проте, немає сумнівів, що на єврозону чекає період значно меншого економічного росту, ніж здавалося ще кілька місяців тому».

Євро послаблюють також інші чинники. Одним із них є брак скоординованої відповіді на банківську кризу з боку країн Євросоюзу. Інша причина – це підвищення попиту на долари внаслідок самої кризи. Представник банку BNP Paribas у Лондоні Іан Станнард зазначає: «Поглиблення фінансової кризи зродило сильну потребу у ліквідності долара. Ця потреба штовхнула долар різко вгору порівняно до більшості валют, включно з євро».

Євро може не пережити кризи?

Деякі фахівці навіть вважають, що євро може не пережити цієї кризи. Це тому, що вона тисне на монетарний союз європейських країн, що являє собою групу 15 країн ЄС, які мають все більш різнорідну економіку. Ці ж фахівці пояснюють, що уряди країн кожен іде своїм шляхом порятунку банків, а це виллється у збільшення дефіциту бюджетів країн до рівня, що виходить за межі угоди, яка підтримує спільну валюту євро.

Проте Тілфорд і Станнард не погоджуються, що може так статися, що якісь члени монетарного союзу вийдуть з нього через надмірний тиск із боку сильніших країн Євросоюзу. Вони припускають, що проблеми в монетарного союзу будуть, але можливий його розвал не є реалістичним. Перш за все тому, що вихід із єврозони коштуватиме державам ще більше, ніж якщо вони залишатимуться в ній за умов кризи.

Станнард прогрозує, що незважаючи на зменшення на цьому тижні банківських ставок, курс євро й далі падатиме. На його думку, до літа наступного року євро оцінюватиметься лише в 1 долар 20 центів.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG