Доступність посилання

ТОП новини

Грузинська опозиція залишається невдоволеною але слабкою


Замасковані прихильники опозиції протестують проти застосування сили під час масової противладної демонстрації у Тбілісі 7 листопада 2007 р.
Замасковані прихильники опозиції протестують проти застосування сили під час масової противладної демонстрації у Тбілісі 7 листопада 2007 р.

Прага – Брутальне втручання грузинської поліції 7 листопада 2007 року щоб розігнати демонстрацію опозиції в Тбілісі призвело до дискредитації ідей «революції троянд», хвилі демократизації в Грузії, яка піднялася чотири роки назад. Події річної давності остаточно розсварили колишніх спільників по революції осені 2003 року і сьогодні тиск на владу президента Міхеїла Саакашвілі знову зростає. Чимало опозиційних партій вирішили відзначити річницю листопадових маршів протесту новою опозиційною демонстрацією цієї п’ятниці і вимогою дострокових виборів в Грузії.

Через рік після двох дострокових і неоднозначних виборчих компаній та катастрофічної війни з Росією за Південну Осетію тиск опозиції на грузинського президента Міхеїла Саакашвілі знову зростає. Хоча у дні війни з Росією опозиція готова була до мораторію і бажала відкласти численні обвинувачення на адресу нинішнього президента Грузії, ті, які прозвучали під час листопадових протестів 2007 року і нові, які включали обвинувачення в корупції, узурпації влади, фальсифікації як президентських, та і парламентських виборів, які достроково пройшли в січні і травні 2008 року.

Опозиція готує акції проти теперішньої влади

Вже у кінці серпня лідери опозиції дали зрозуміти, що їхня стриманість не може тривати довго і вони готуватимуть нові акції, щоб демократичним шляхом позбутися президента, який розпочав «війну, яку ми не могли виграти». Так, зокрема, заявив лідер Консервативної партії Грузії Каха Кукава. У середині серпня один із лідерів опозиції Леван Гачечіладзе попереджав, що вони мають наміри ініціювати кампанію за дострокові вибори в Грузії і їхнє проведення впродовж двох найближчих місяців.

Сьогодні відомо, що лише 5 опозиційних партій беруть участь у мирній ході до річниці подій 7 листопада 2007 року. Леван Гачечіладзе, один із лідерів опозиції, зокрема сказав напередодні про цю демонстрацію у п’ятницю: «У нас була зустріч з дипломатичним корпусом в Грузії і вони були ознайомлені з тим, що в п’ятницю буде мирна демонстрація і ми не виключаємо провокацій з боку міністерства внутрішніх справ. Головна наша вимога і головне гасло демонстрації — дострокові президентські і парламентські вибори весною 2009 року і створення нового уряду, який би не повторив старих помилок».

А лідер консерваторів Каха Кукава додав: «Ми також зустрічалися з дипломатичними представниками в Грузії і сподіваємося, що демонстрація пройде мирно».

Деякі опозиціонери утримуються від мітингового наступу на владу

Інші політичні сили утримуються від участі в сьогоднішній демонстрації, бо бояться відновлення нестабільності, яка може завдати шкоди країні, котра ще не оговталася від серпневої війни.

Однин із видних соратників Саакашвілі по революції 2003 року спікер парламенту Ніно Бурджанадзе також вийшла весною цього року зі списку його партії - «Об’єднаного національного Руху» - і висунула цієї осені низку критичних зауважень на адресу президента, які стосуються і війни з Росією, і свободи преси в Грузії, і стилю правління команди Саакашвілі. Напередодні демонстрації 7 листопада Бурджанадзе заявила, що «для нормальної влади не потрібні мітинги і демонстрації, щоб зрозуміти, що для виходу з кризи необхідно призначати вибори». Відомо, що Ніно Бурджанадзе створює свою партію – «Демократичний рух – Єдина Грузія» і чимало опозиційних сил заявляють про приєднання до цього політичного утворення.

Демонстрація опозиції призначена на сьогодні на 15 годину за Києвом. Опозиціонери також вимагатимуть звільнення політв’язнів і повернення родині Бадра Патаркацишвілі телеканалу «Імеді».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG