Доступність посилання

ТОП новини

«Зелений тиждень»: від баварського пива – до гуляшу з кенгуру


Голландія є почесним гостем на ярмарку Міжнародний «Зелений тиждень», Берлін, 19 січня 2009 р.
Голландія є почесним гостем на ярмарку Міжнародний «Зелений тиждень», Берлін, 19 січня 2009 р.

Берлін – У німецькій столиці в самому розпалі найбільший у світі ярмарок аграрної продукції «Зелений тиждень». Це справді гігантське фермерське шоу. Цього року на ярмарок з’їхалися понад 1600 учасників із 56 країн світу. Очікують, що за час роботи ярмарку на ньому побуває 400 тисяч відвідувачів.

Берлінці люблять січень, навіть попри його пронизливий холод. Річ у тім, що саме в січні в німецькій столиці щорічно відбувається аграрний ярмарок «Зелений тиждень». А це означає, що можна відправитися в світову кулінарну подорож, не полишаючи межі Берліна. Австралійський гуляш із м’яса кенгуру, екзотичні китайські страви, українські вареники, шведська лососина – чого тільки нема на «Зеленому тижні»!
Щоб усе перепробувати, треба подолати кілометри в павільйонах, які всі разом чимось нагадують величезну глобальну ферму. Якщо заговориш із фермером, то він вже тебе просто так не відпустить, поки не нагодує. «Можете покуштувати, наприклад, сир з овочами на чорному хлібі, холодний суп з редьки, коктейль з яблучного йогурту. Або може ви хочете овочевий салат з гарбузовим насінням», – пропонує відвідувачам один із німецьких фермерів.
Як нагодувати людство? Ось головне питання...
«Зелений тиждень» регулярно відбувається в Берліні, починаючи від 1926-го року. Раніше це був звичайнісінький місцевий ринок, який супроводжував зимову конференцію «Німецького аграрного товариства». Тепер, однак, цей захід перетворився на своєрідний барометр світового сільського господарства.
Головною темою цього разу є продовольча криза. Політики разом із виробниками намагаються знайти відповідь на запитання, як нагодувати населення планети, попри обмежені ресурси. Голова Федеральної спілки німецької харчової промисловості Юрґен Абрахам вважає, що зволікати з розв’язанням цієї проблеми не можна: «Не можна забувати, що на планеті майже один мільярд людей голодують. Німецьке сільське господарство могло б зробити відчутний внесок у вирішення цієї проблеми», – сказав Абрахам.
Найбільш стенд має Росія, а Україні завадила криза
Учасники ярмарку використовують присутність у Берліні передусім, як правило, для налагодження ділових контактів. Так, Росія цього року, судячи з усього, пішла в наступ на європейський сільськогосподарський ярмарок. Вона має в Берліні найбільший стенд площею у шість тисяч квадратних метрів. Як заявив російський міністр сільського господарства Олексій Гордєєв, у 19-му столітті німецькі інженери розробили російську економіку, в 21-му столітті Росія запрошує німецьких фермерів допомогти їй у розвитку сільського господарства.
Свій стенд у Берліні має й Україна, яка досі славиться своєю родючою землею. Однак представлена вона значно скромніше, ніж її північний сусід. Як пояснив міністр сільського господарства України Юрій Мельник, на заваді стала фінансова криза.

(Берлін - Прага - Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG