Доступність посилання

ТОП новини

«Газова війна» стурбувала Путіна


Росія - прем'єр-міністр Володимир Путін під час наради у Москві, 5 березня 2009 р.
Росія - прем'єр-міністр Володимир Путін під час наради у Москві, 5 березня 2009 р.

Київ – Газова епопея триває. Щоправда, в четвер обійшлося без бійок і без автоматів. Представники СБУ хотіли перевірити «Укртрансгаз». Юлія Тимошенко нагороджувала «газових» героїв. «Нафтогаз» розрахувався з «Газпромом». А російський прем’єр Володимир Путін змалював перспективу відімкнення газу.

Все почалося на початку тижня. Тоді СБУ порушила кримінальну справу за фактом заволодіння посадовцями «Нафтогазу» за попередньою змовою з групою осіб понад 6-ма мільярдами кубів транзитного природного газу вартістю якого 7,5 мільярдів гривень.

А вже у середу слідчі Служби безпеки у супроводі бійців спеціального підрозділу завітали до центрального офісу «Нафтогазу», щоб вилучити оригінали газових контрактів із Росією. Їхня спроба вилучити документи та допитати кількох посадовців завершилася бійкою між працівниками спецслужби і депутатами від фракції БЮТ.

Цього ж дня Шевченківський суд Києва виніс рішення про припинення слідчих дій щодо посадовців «Нафтогазу» та Енергетичної митниці.

СБУ була непоінформованою?

Незважаючи на рішення суду, представники СБУ вирішили перевірити ще «Укртрансгаз». Щоправда, цього разу обійшлося без бійців спецпідрозділу «Альфа». Але перевірка не вдалася. Після півторагодинних суперечок із депутатами-бютівцями та юристами «Нафтогазу», слідчо-оперативна група склала протокол і пішла.

«Все закінчилося після того, як вони отримали якийсь телефонний дзвінок, склали на ногах якісь акти і поїхали з ДК «Трансгаз», – каже начальник юридичного департаменту «Нафтогазу» Сергій Давиденко.

Заступник голови СБУ Валерій Хорошковський пояснив дії слідчих тим, що Служба безпеки отримала рішення суду вже після того, як вони прибули до «Укртрансгазу».

Юлія Тимошенко вшанувала «газових» героїв

А голова уряду Юлія Тимошенко сьогодні нагороджувала «газових героїв». Вона вручила похвальні грамоти Кабінету Міністрів керівнику Державної митниці, заарештованому заступнику начальника Енергетичної регіональної митниці, заступнику бухгалтера та директору юридичного департаменту «Нафтогазу».

«Суд ухвалив рішення про припинення усіх слідчих дій по цій справі. По суті, припинив цю кримінальну вакханалію. Але в той же час рішення не виконане, і людина із в’язниці не випущена. Це що таке? Це що, на сталінізм повертається?», – обурилася Юлія Тимошенко тим, що заарештованого Тараса Шепітька випустили з-під варти не відразу після судового рішення. Пана Шепітька звільнили трохи пізніше.

Путін занепокоєний

Тим часом, на газове побоїще в Україні відреагувала Москва. Російський прем’єр-міністр Володимир Путін висловив «надзвичайне занепокоєння» з приводу подій навколо «Нафтогазу». На засіданні уряду він заявив, що Росія може припинити постачання газу до України, якщо та вчасно не розрахується за спожите паливо.

«Якщо в результаті проведених силових акцій і арешту низки посадовців не буде оплати за газ, то це призведе до припинення постачання наших енергоносіїв для споживачів всередині України, а, можливо, і в Європі», – зазначив Володимир Путін.

Відразу ж після цієї зави Путіна у «Нафтогазі» заявили, що повністю розрахувалися з «Газпромом» за спожитий у лютому газ.

Кремль хоче усунути Ющенка від газу?

На думку російського політолога Станіслава Білковського, незважаючи на заяви Володимира Путіна, події у Києві навряд чи вплинуть на українсько-російські газові стосунки. На його переконання, сьогодні Кремль грає на те, щоб повністю усунути Президента Ющенка від газових схем.

«Зараз ідеться не про те, щоб знову порушити питання про ненадійність України, як транзитера російських енергоносіїв, а йдеться про те, щоб усунути Віктора Ющенка взагалі від газових питань, щоб він не заважав тим домовленостям, як явним, так і таємним, які були досягнуті між Юлією Тимошенко та Володимиром Путіним», – зазначає російський експерт.

Що ж стосується позиції Віктора Ющенка, то, на думку багатьох оглядачів, вона пов’язана не тільки і не стільки із боротьбою проти Тимошенко, як потенційного кандидата у Президенти, як бажанням зберегти авторитет перед великим бізнесом. Окрім цього, експерти не виключають, що події у «Нафтогазі» президентському Секретаріату були потрібні і для того, щоб прозондувати можливість введення в Україні надзвичайного стану.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG