Доступність посилання

ТОП новини

Народ у світі не мовчить через економічну кризу


Франція – Загальнонаціональний страйк з вимогою збільшення заробітної платні та соціального захисту під час економічної кризи, Париж, 19 березня 2009 р.
Франція – Загальнонаціональний страйк з вимогою збільшення заробітної платні та соціального захисту під час економічної кризи, Париж, 19 березня 2009 р.

Прага – Світова економічна криза спричиняє міжнародні протести. Від Америки до Європи люди показують політикам, що вони невдоволені тим, як влада розв’язує економічні проблеми. Масові протести на Заході переважно проходять спокійно, але так відбувається не завжди. Сталися перші випадки, коли домівку банкіра намагалися зруйнувати, а менеджера фірми захопили в заручники.

Коли минулого тижня понад мільйон французів вийшли на вулиці з критикою політики влади, то цей протест був мирним. Але те, що сталося з Фредом Ґудвіном в Единбурзі у середу, вже ні.

На його будинок і машину напали – на першому поверсі вибили вікна, а «Мерседес» пошкодили. Ґудвін – колишній керівник Королівського банку Шотландії. Він отримав пенсію у розмірі мільйон доларів на рік, попри те, що довів банк до кризи. Під час нападу колишнього фінансиста вдома не було.

У Франції робітники сьогодні випустили менеджера фабрики «3М» Люка Русселе, якого протримали в заручниках понад добу. Це сталося після того, як профспілка переконалася, що керівництво компанії прислухається до її вимог.

Американські урядовці і деякі економісти вважають, що Євросоюз надто мало робить для того, щоб оживити економіку. Натомість із Європи чути критику Вашингтона за надто щедрі бюджетні вливання.

Американська політика - це «дорога до пекла»?

Із гострою заявою виступив прем’єр Чехії Мірек Тополанек, коли у середу мав слово у Європарламенті.

«Америка не лише повторює помилки 1930-х років закликами до протекціонізму, такими як кампанія «Купуй американське» тощо. Всі ці кроки, їхнє поєднання, або ще гірше ініціатива постійного закріплення – це дорога до пекла. Потрібно перечитати підручники історії, які, очевидно, припали пилом. Я вважаю, що весняний саміт ЄС буде успішним, якщо рішуче відкине таку короткозору політику», – заявив Мірек Тополанек.

Чехія нині головує в ЄС, але сам Тополанек цього тижня отримав ляпаса від чеського парламенту, який висловив недовіру його уряду.

Невдоволення економічною політикою влади чути і в Америці.
Там велике обурення викликали щедрі премії для менеджменту страхової компанії АIG після того, як ця фірма отримала державну допомогу.

Європейці згадують про свої революційні цінності

А тим часом прірва між настроями людей і заявами урядовців зростає.

Президент Італії Сильвіо Берлусконі цього тижня сказав, що безробітні італійці «мають знайти собі якесь заняття».

А французький президент Ніколя Саркозі закликає співвітчизників «повернутися до своїх цінностей». Деякі оглядачі з цього приводу жартують, що може Саркозі мав на увазі «революційні цінності».

Минулої ночі сотні робітників пройшли Парижем, а потім палили шини коло Єлисейського палацу, резиденції Саркозі. Вони протестували проти закриття шинного заводу і звільнення понад тисячі робітників.

Щоб подбати про створення нових робочих місць і найкращі шляхи виходу з кризи, на початку квітня у Лондоні мають зібратися лідери 20 наймогутніших економік світу. На час проведення саміту британська поліція радить банкам та іншим фінансовим установам посилити заходи безпеки.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG