Доступність посилання

ТОП новини

Проблема Пенсійного фонду. Подорожчання відпочинку в Криму. (Огляд преси)


Київ – Погіршення прогнозу Світового банку щодо зменшення в Україні росту ВВП пояснюється просто, зазначає газета «Голос України». По-перше, глобальна рецесія триватиме цілий рік. По-друге, уряд, і не він перший, через побоювання втратити електоральні симпатії відкладав невідкладне. А саме – збалансування пенсійної системи, а також фінансового плану НАК «Нафтогаз України». На думку газетярів, проблема Пенсійного фонду в тому, що одні пенсії від інших відрізняються у 40-50 разів, і що загальмувало виробництво. Видання інформує, що список боржників перед Пенсійним фондом очолюють підприємства Мінвуглепрому та Мінпромполітики. Про це докладніше інформується в статті «Переобрати, відкласти, переглянути...».

Українські компанії перестають сплачувати борги. За підрахунками експертів тижневика «Ділова столиця», до початку квітня кількість дефолтів з корпоративних облігацій вже досягла 90% і продовжує збільшуватися. Щоправда, поки йдеться про так звані технічні дефолти: боржники намагаються домовитися з інвесторами про відстрочення, реструктуризацію й інші поступки, не відмовляючись від виплат в цілому. Проте вже в другому півріччі фінансисти прогнозують стрімке зростання кількості справжніх дефолтів. Заголовок статті «Дефолт підкрався непомітно».

Власники курортних апартаментів в Криму виставили торішні розцінки в доларах, що в перерахунку на гривні робить канікули в 1,5 рази дорожче, ніж у минулому сезоні. Як не дивно, попит на відпочинок в Криму не зменшується. Про це газета «Ділова столиця» наголошує в статті «Загострення жадібності».

Столичні школи продовжують набір першокласників. Згідно з постановою Міносвіти, у звичайні державні школи батькам потрібно принести хіба що копію свідоцтва про народження і написати заяву на ім’я директора. А ось якщо вибір батьків зупинився на гімназії, ліцеї чи спеціалізованому навчальному закладі – дитину очікує співбесіда, іноді з доволі каверзними питаннями. І саме вона, як стверджує газета «Сегодня», часто стає способом виманювання грошей у батьків. Як засвідчило опитування журналістів, вартість вступу до першого класу нині від 100 до 1000 умовних одиниць. Про це зазначається в статті «Першокласна корупція».

Нині в Києві працюють близько 30 компаній на ринку нерухомості. Тоді як торік о цій порі їх було понад 1200. В цілому ж у країні, як інформує газета «Діло», кількість активних ріелторів з початком кризи скоротилася на 90%. Причина такої тенденції – різке зниження кількості оборудок з купівлі-продажу нерухомості і обвал цін, від рівня яких безпосередньо залежить заробіток посередників. Про те, як працевлаштовуються працівники з нерухомості тепер, розповідається в статті «Ріелтори підробляють візниками».

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG