Доступність посилання

ТОП новини

Путін говоритиме з Тимошенко жорстко (європейська преса)


Прага – Європейська преса обговорює не лише занепокоєння в ЄС розвитком політичної ситуації в Україні, але й звертає чималу увагу на можливі наслідки візиту українського Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Москви. Оглядачі не виключають нових домовленостей між Києвом та Москвою щодо скорочення Україною споживання російського блакитного палива та про непрості переговори між Путіним та Тимошенко щодо участі Росії в модернізації української газотранспортної системи. Газети також пишуть про намагання місії ЄС помирити пересварених політиків у Києві.

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» прогнозує можливі варіанти рішень засідання російсько-українського економічного комітету під головуванням Володимира Путіна та Юлії Тимошенко. Газета повідомляє, що у порядку денному заплановані близько 20 питань. Очевидно, пише «Нєзавісімая Ґазєта», головними будуть газові та ядерні питання, також мова йтиме про можливий російський кредит Києву у розмірі 5 мільярдів доларів. Україна переважно буде в ролі прохача, бо, як зауважує московський часопис, газових проблем в уряду Тимошенко є досить багато. Тут не лише недобір газу, за що лише у першому кварталі штраф може сягнути у понад один мільярд доларів, але й проблема заповнення українських газосховищ газом із Росії, бо інакше знову будуть під загрозою поставки до Європи. До числа можливих скандальних рішень у Москві оглядачі зараховують не лише питання газової декларації України з ЄС, а й проблему експлуатації нафтогону Одеса-Броди, проблеми постачання ядерного палива, бо є вже домовленості про останнє з американцями. Уже вчора було відомо, як інформує «Нєзавісімая Ґазєта», що угода з Росією щодо ядерного палива може бути підписана аж до 2026 року. Але найважче, як вважає російська газета, йтимуть переговори щодо спільної газової декларації ЄС та України. Експерти не виключають, що вже у четвер у Києві може бути скандал із приводу підписаних Юлією Тимошенко у Москві угод.

Інше московське видання – «Комерсант» – прогнозує , що Юлія Тимошенко запропонує Москві на цих переговорах своєрідний аналог «брюссельської декларації» про запрошення російської сторони до будівництва додаткових потужностей української ГТС, щось на кшталт нового газотранспортного консорціуму, але лише на одну п’яту нинішніх газогонів. Та експерти, яких запитувала згадана московська газета, вважають, що «Росія не буде двічі наступати на одні й ті ж граблі, вона буде діяти прагматично і вимогливо ставитиме питання про те, що домовленості з ЄС суперечать домовленостям із Росією». Але київський фахівець із енергетичних питань, член комісії Верховної Ради Сергій Тулуб зауважив «Комерсанту», що не варто очікувати від цих переговорів «чогось нового». Росія, на його думку, обмежиться тим, що не вимагатиме виплати штрафів за недобір газу, а Україна відмовиться від збільшення вартості транзиту - і на цьому все.

Польська газета «Жечпосполита» запитує, чи зможе Євросоюз помирити українських політиків напередодні саміту ЄС 7 травня у Празі. Йдеться про спільну пропозицію Німеччини та Польщі щодо фінансової та посередницької допомоги Брюсселя Києву. Стало відомо, що до Києва їде так звана трійка, представники Чехії, головуючої в ЄС, Єврокомісії та Ради ЄС. У Брюсселі бояться, що на фоні кризи в Молдові, Грузії та Україні сама програма «Східного партнерства», яку планують започаткувати у Празі 7 травня, може бути поставлена під загрозу зриву. «Жечпосполита» також наголошує, що наразі невідомо, хто ж представлятиме східні країни у Празі. Те, що ні Володимир Воронін із Молдови, ні Олександр Лукашенко з Білорусі не приїдуть, відомо вже достеменно.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG