Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд не дав прямої відповіді про розпуск парламенту


Конституційний Суд не дав пояснень, чи має голова держави право розпускати Верховну Раду, якщо нова коаліція не створювала нового уряду. Відтак у Секретаріаті Президента не виключили, що голова держави таки може почати консультації про розпуск. А от у Прем’єр-міністра і в Верховній Раді впевнені, що Суд підтвердив їхню рацію і парламент розпускати не можна.

За поданням Президента Суд ухвалив рішення щодо формування уряду після створення коаліції, яке мало б роз’яснити, чи має голова держави право розпускати Верховну Раду, якщо новостворена коаліція не подала пропозицій про створення нового уряду.

Але Конституційний Суд України у своєму рішенні, яке оголосив його голова Андрій Стрижак, лише повторив конституційні норми й не дав таких пояснень.

Внесення пропозицій Президентові щодо кандидатури Прем’єр-міністра та щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України належить виключно до повноважень коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, сформованої і в новообраній Верховній Раді, і в разі припинення діяльності попередньої коаліції, вирішив Суд.

Секретаріат: Президент може почати консультації про розпуск парламенту


Заступник голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук, коментуючи рішення Конституційного Суду з питань формування коаліції й уряду, не виключає, що Президент Віктор Ющенко може розпочати консультації з керівництвом Верховної Ради і керівництвом фракцій із питань розпуску парламенту, які за Конституцією мають передувати самому розпускові.

«Я думаю, що перш ніж порушиться відповідально таке питання, Президент України має уважно почитати рішення Конституційного Суду і вивчити всі обставини, пов’язані з ухваленням такого рішення», – заявила Ставнійчук, відповідаючи на запитання, чи може Президент піти на дострокове припинення повноважень нинішнього складу парламенту.

Парламент: Підстав для дострокового припинення повноважень нинішнього складу Верховної Ради немає

За словами постійного представника Верховної Ради в Конституційному Суді Анатолія Селіванова, Суд у своєму сьогоднішньому рішенні підтвердив, що коаліція, яка була створена після обрання Верховної Ради, в перший раз зобов’язана вносити кандидатуру прем’єра й формувати уряд.

А от для коаліції, створеної вже впродовж діяльності парламенту, внесення Президентові кандидатури Прем’єр-міністра є правом, а не обов’язком, стверджує Селіванов.

«Тобто Конституційний Суд роз’яснив, що внесення кандидатури Прем’єр-міністра обумовлене причинами і мотивами, визначеними Конституцією – це відставка уряду, відставка Прем’єр-міністра. Але якщо уряд працює і якщо уряд виконує свої функції і створюється нова коаліція, то це не означає обов’язок коаліції пропонувати і вносити кандидатуру для розгляду Верховною Радою України», – заявив представник парламенту в Конституційному Суді.

Тимошенко: Правових підстав для розпуску Верховної Ради немає

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, коментуючи сьогоднішнє рішення Конституційного Суду, висловила думку, що Суд підтвердив відсутність підстав для дострокових парламентських виборів.

Голова уряду вважає, що рішення Конституційного Суду чітко свідчить, що позиція її команди і коаліції була правильною і що коаліція має право вносити нову кандидатуру прем’єра, але не зобов’язана це робити.

Відтак вона скептично поставилася до можливості проведення дострокових виборів Верховної Ради до виборів Президента.

Президент вважав, що має право на розпуск

Віктор Ющенко ще в лютому просив Конституційний Суд розтлумачити норми Основного Закону в частині необхідності внесення пропозицій голові держави з боку новоствореної коаліції стосовно кандидатури прем’єра.

У своєму поданні Президент зазначав, що сформована в грудні минулого року коаліція депутатських фракцій Блоку Юлії Тимошенко, Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» і Блоку Литвина не внесла йому своїх пропозицій про формування уряду.

Це, за словами Президента, свідчить про «неоднозначне розуміння» зазначеного положення Конституції і є підставою для його офіційного тлумачення Конституційним Судом.

На думку Віктора Ющенка, нова коаліція, яка створилася в Верховній Раді після розпаду попередньої, повинна була сформувати й новий уряд – так само, як це робить коаліція в новообраному парламенті. А що цього не сталося, аргументував Президент, то він має право розпустити Верховну Раду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG