Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко хоче дружби з Росією, але нагадує їй вивести флот


Виступаючи перед журналістами в Севастополі в неділю на святкуванні Дня флоту України, Президент наголосив: імперативна норма Конституції «не дозволяє жодному президентові, жодній політичній силі розміщувати після 2017 року військові формування країн або блоків» на території України.

Тому, за словами Віктора Ющенка, хочеться провести всі ці сім років, що залишилися, так, щоб стосунки між двома флотами, українським і російським, «менше політизувалися». «Я є прихильник того, щоб на цій справі менше вправлялися політики», – сказав він.

Водночас Президент із жалем констатував, що справа з перебуванням Чорноморського флоту Росії в Україні – це «одне з полів, на якому розігрується антиукраїнська карта і демонструється протистояння».

«Я, як Президент України, робитиму все, щоб українсько-російські відносини були відкритими, добросусідськими, чесними, справедливими. У нас немає інтересу чи завдань у нашої політики, які б ставили певні некоректні позиції щодо інтересів нашого великого сусіда – братнього російського народу. Жодного проекту», – сказав Ющенко.

«Український народ пішов назустріч і на 20 років після прийняття Конституції, яка забороняє розміщення будь-яких іноземних військових баз, прийняв коректне і справедливе рішення, дозволивши пролонгувати присутність російського Чорноморського флоту в Севастополі. Мені б хотілося, щоб це рішення з розумінням і толерантністю сприймалося всіма сторонами», – додав він.

«Треба зрозуміти, що Україна – незалежна держава, і ми не хочемо, щоб на нашій території був чийсь солдат, окрім українського», – наголосив Ющенко.

«Ми даємо відповідь на оборонну і безпекову політику абсолютно раціонально, і вона не спрямована проти когось», – сказав Президент.

При цьому голова держави додав, що був би дуже радий, коли б «російська сторона перестала дивитися на цю тему як на крок, яким російському народові або Росії Україна хоче принести нові ризики».

«Україна гарантує, що жодного ризику в рамках політики безпеки України не формується для російської сторони. Україна гарантує, що на її території ніколи не буде іноземного солдата якого-небудь блоку, якої-небудь країни. Це наш вибір. Так говорить Конституція України», – запевнив Президент.

Український простір – повітряний, морський і сухопутний – «ніколи не використовуватиметься проти Росії», – повторив він.

«Дуже хотілося б, щоб ця політика знаходила розуміння і повагу», – сказав Віктор Ющенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG