Доступність посилання

ТОП новини

Уряд і парламент Словаччини стали на захист державної мови


Прага – Парламент Словацької Республіки ухвалив новий Закон про захист державної мови. За ухвалення нового Закону проголосувала переважна більшість депутатів парламенту. Тепер його має підписати президент Словаччини. Фахівці з Міністерства освіти і Міністерства культури, які опрацьовували нові норми Закону, ставили перед собою мету захистити словацьку мову, забезпечити її обов’язкове й беззастережне використання на теренах усієї країни. Законом також передбачаються високі штрафи за помилки в словацькій мові в офіційних документах чи за використання іноземної мови в державних установах.

Імпульсом, який підштовхнув словацьких фахівців до опрацювання нових норм Закону про державну мову, є занепад мовної культури, поширене використання іншомовних слів і порушення мовного законодавства в окремих районах Словаччини.

У 5-мільйонній Словаччині живе близько 500 тисяч угорців, вони живуть на півдні країни, що безпосередньо межує з сусідньою Угорщиною. Подекуди там оголошення, урядова документація, назви населених пунктів пишуться тільки угорською, тобто доходить чи не до цілковитого порушення мовного закону, на що, зокрема, звернула увагу словацька інтелектуальна еліта. До тих, хто підтримував ухвалення нового Закону про державну мову, належить і словацький прем’єр Роберт Фіцо. «Ми були б поганою країною, поганою землею, якби не захищали державну мову», – заявив нещодавно Роберт Фіцо в полеміці з критиками нового Закону.

Закон торкається передусім угорської меншини

Погляди словацького прем’єра на новий закон про захист державної мови у Словаччині поділяють не всі. Так, аналітик братиславської газети «Правда» Томаш Неєдли зазначає: «Новий Закон втручається у права і обов’язки меншин, порушує, так би мовити, їхній комфорт. Міністерство культури твердить, що намагалось покращити середовище більшості населення, тобто словаків, щоб не траплялись випадки, які відомі з півдня Словаччини. Там радіо може передавати якусь програму угорською, без її наступного словацького еквіваленту. Міністерство займається різними скаргами від громадян із цього приводу. З іншого боку, нові зобов’язання Закону виходять за межі вирішення цієї проблеми».

Новий Закон про державну мову торкається передусім угорської меншини у Словаччині. Саме їхні представники, а в Парламенті це Партія угорської коаліції, належать до найбільших критиків закону. Потрібно не забороняти угорську, а поширювати присутність словацької мови, говорять вони.

На захист словацьких угорців виступили також окремі політики в Угорщині. Зокрема, прем’єр і голова парламенту Угорщини вже заявили, що новий закон порушує словацько-угорські відносини й ускладнює життя угорців у Словаччині. Ймовірно, відкладеться на невизначений термін і візит угорського прем’єра до Словаччини, який через словацько-угорські непорозуміння переноситься від 2001 року.

Тим не менше аналітики схиляються до думки, що Президент Словаччини Іван Ґашпарович підпише ухвалений Парламентом новий Закон про державну мову. Відтепер півмільйонній угорській меншині, щоб уникнути високих штрафів, доведеться виконувати його норми. У разі порушень Закону передбачаються штрафи до понад 150 тисяч словацьких крон (близько 5 тисяч євро).

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG