Доступність посилання

ТОП новини

Ситуативної більшості у парламенті не варто боятись, – політолог Фесенко


Політолог Володимир Фесенко
Політолог Володимир Фесенко

Київ – Створення ситуативної більшості сприятиме стабільній роботі Верховної Ради, – вважає політичний експерт Володимир Фесенко. В інтерв’ю Радіо Свобода політолог прокоментував перспективи роботи парламенту. Сьогодні Партія регіонів сподівається просунути у Верховній Раді свої соціальні ініціативи за допомогою депутатів від Блоку Литвина, комуністів та окремих членів НУНС. Якщо таке голосування відбудеться, регіонали заявлять про створення нової ситуативної коаліції у парламенті.

– Пане Фесенко, схоже, що у парламенті сьогодні може виникнути ситуативна більшість. Якщо це станеться, то наскільки ефективною вона буде?

– Ефективність будь-якої більшості – це результативні голосування. Я б не поспішав з висновками, оскільки зараз є контрачинник – це наближення президентських виборів, на яких представники, лідери практично всіх парламентських сил є конкурентами. Саме це буде і обмежувати стабільність над такою ситуативною більшістю. Я можу припустити, що виникатимуть різні конфігурації ситуативної більшості по різних питаннях, але треба голосувати, треба, щоб Верховна Рада працювала.

– Які рішення може ухвалювати така більшість?

– Йдеться про ті рішення, по яких або ситуативно співпадають інтереси (політичні, соціальні, економічні тих чи інших фракцій та угруповань у ВР), або йдеться про розгляд питань, які не мають такої конфліктної політичної природи. Тобто не пов’язані з пропагандистськими стратегіями виборчої кампанії.

– Чи загрожуватиме така ситуативна більшість коаліції, яка де-юре існує?

– У нас вже були кілька разів ситуації, коли де-юре існувала одна коаліція, а де-факто працювала інша більшість. Насправді я нічого поганого в цьому не бачу, а особливо в нинішніх умовах, коли у коаліції, яка існує де-юре, немає фактичної більшості голосів, треба якось виходити з ситуації. Це можна робити, коли або найбільші фракції Верховної Ради укладають між собою певні домовленості і таким чином голосується певне рішення, або відбувається розширення формату коаліції за рахунок союзу або з частиною фракції НУНС (як це бувало по окремих питаннях), або за рахунок інших фракцій, які не входять до складу коаліції, але окремі рішення можуть голосувати.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG