Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Кирило в Білорусі: «Я приїхав додому»


Зустріч Московського патріарха Кирила хлібом і сіллю, Мінськ, 25 вересня 2009 р.
Зустріч Московського патріарха Кирила хлібом і сіллю, Мінськ, 25 вересня 2009 р.

Мінськ – Патріарх Російської православної церкви Кирило прибув у п’ятницю до Білорусі. Це другий його закордонний візит після обрання його главою РПЦ. А першою закордонною поїздкою патріарха були відвідини України. Протягом чотирьох днів предстоятель РПЦ запланував відвідати Мінськ, Вітебськ та Полоцьк, де він зустрічатиметься зі владою країни, вірними церкви та мирянами.

Попередній Московський патріарх Алексій ІІ відвідував Білорусь шість разів.

Якщо проаналізувати програму візиту патріарха Кирила до Білорусі, то помітно, що в ній стало більше світських зустрічей. Зокрема, у перший день візиту – бесіда з науковою й творчою інтелігенцією в Палаці республіки в Мінську, а на понеділок запланована його зустріч із молоддю у Вітебському амфітеатрі.

Помітно, що Патріарх Кирило прагне розширити коло своїх контактів, щоб впливати на нерелігійну частину суспільства і на владу зокрема. Тому, очевидно, що його візит має не тільки релігійне, а й громадське, й політичне значення.

Риторика схожа на ту, що була в Україні


Відразу після прибуття до Мінського аеропорту патріарх Кирило заявив: «Білорусь – це частина святої Русі». А Україну предстоятель Російської православної церкви відвідував із гаслом «Київ – наш спільний Єрусалим».

Патріарх Кирило, після прибуття до Білорусі, зустрівся з президентом Олександром Лукашенком. Відбулася приязна бесіда. Лукашенко завжди був дуже прихильний до православ’я і віддавав перевагу цій конфесії. При ньому Білоруська православна церква підписала угоди про співпрацю з урядом Білорусі та окремими міністерствами. А тепер Олександр Лукашенко пообіцяв розвивати далі співробітництво церкви й білоруської держави, будувати на християнських цінностях державну ідеологію.

Патріарх Кирило заявив у Мінську, що він приїхав до Білорусі як додому, що він не є патріархом лише Російської Федерації. Риторика, знову ж таки, схожа на ту, що була в Україні. «Свята Русь як історична спадщина реалізується в рамках різних суверенних держав. І росіяни, і українці, і білоруси та молдавани створюють одне цивілізаційне суспільство», – зазначив предстоятель РПЦ.

Ініціатива Мінська щодо зустрічі Кирила і Папи Римського провалилася?

Цього року Мінськ виступив із ініціативою, щоб на території Білорусі відбулася перша зустріч Папи римського Бенедикта XVI та Московського Патріарха Кирила. Чи говорив про це патріарх із президентом Білорусі, не відомо. Але є велика ймовірність цього, адже ініціатором цієї зустрічі виступав сам президент Лукашенко.

Коли ж вранці у п’ятницю журналісти запитали Московського патріарха про те, що він думає про зусилля офіційного Мінська стосовно організації його зустрічі з Папою Римським на території Білорусі, Кирило відповів, що він нічого не знає про ці зусилля. Тобто, таку можливість він не підтвердив. Тим часом джерела в католицький пресі Франції та Польщі пишуть, що Папа Римський, який цього року отримав запрошення відвідати Білорусь, начебто вніс цю країну до списку держав, які він має намір відвідати наступного року.

Спостерігачі не виключають зустрічі патріарха Кирила й Бенедикта XVI, але чи потрібне для цього посередництво Мінська? Таке можливе посередництво викликає великі сумніви. А в РПЦ до цього ставляться стримано.

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG