Доступність посилання

ТОП новини

Угорців щороку меншає на «один райцентр»


Угорщина – Угорські демографи провели цікаве дослідження серед студентів. Соціологи намагалися з’ясувати в молодих людей, як вони уявлять собі майбутнє планування сім’ї на тлі постійного скорочення населення Угорщини.

За статистикою, щороку угорське населення в середньому скорочується на 30 тисяч осіб щороку, тобто помирає більше людей, ніж народжується. Якби не притік громадян сусідніх країн – жителів Угорщини було б нині значно менше.

Іммігранти не впливають на приріст угорського населення

Але імміграція сама по собі не впливає суттєво на відтворення населення Угорщини, вважають деякі державні посадовці.

Директор національного управління статистики Жолт Шпедер зазначає: «Нас поки що понад 10 мільйонів тому, що, на щастя, Угорщина приймає чимало іммігрантів. До нас більше приходить, ніж відходить із країни. Більшість іммігрантів – це етнічні угорці з довколишніх країн».

Недавно в елітному економічному університеті Будапешта, «Корвінусі», демографи провели вибіркове опитування студентів. Дослідники цікавились у молодих людей, як вони уявляють собі майбутнє планування сім’ї. Хлопці, здебільшого, вважають, що в сучасній родині достатньо мати двох дітей. Дівчата ж погоджуються мати не більше трьох малят.

Між тим соціологи попереджають, що коефіцієнт сучасного відтворення населення в Угорщині є дуже низьким – всього 1,33 відсотка. Якщо цей процес триватиме безперервно 200 років, угорська нація просто зникне, кажуть демографи. Вони радять своїм співвітчизникам по змозі народжувати бодай трьох-чотирьох дітей.

Але молодь, особливо та, що навчається у вузах, має дещо інші соціальні орієнтири. Третьокурсниця «Корвінуса» Юдіт Яношфі боїться і подумати про народження дитини під час навчання в університеті. Вона стверджує, що, окрім навчання, молодій матері потрібно десь працювати, щоб утримати себе й маля. Адже не кожний студент має високу стипендію, тому треба буде десь підробляти, вважає ця третьокурсниця.

Не поспішає заводити студентську родину і майбутній економіст Давід Фішер. «Я вже точно не наважуся заводити дітей під час навчання, – каже він. – Я навіть не готовий ще до цього відповідального кроку психологічно».

Сім’я роботі не заважає

Тим часом, на думку вчених, низька репродуктивна функція населення пояснюється ще й тим, що в Угорщині молоді пари доволі пізно народжують дітей – буває, це стається далеко за 30 або й за 40 років. На першому місці у майбутніх батьків стоять кар’єра і високі заробітки.

Керівник групи дослідників Марія Копп, чиї колеги проводили недавні опитування в економічному університеті, каже, що у молодих людей дещо неправильні уявлення про сім’ю.

«Я знаю з досвіду моїх однокурсників з медичного вузу, що відносно ранні шлюби не заважали їм у навчанні і подальшій кар’єрі, – зазначає вона. – Навпаки, у молодості людина гнучка; вона встигає успішно складати іспити, особливо під час вагітності. Звідкись молода мати бере на це сили».

Однак сучасна угорська молодь дуже зважує питання, коли і за яких обставин народжувати дітей. Економічна криза, відсутність роботи, дитячих садків та інфляція дуже суттєво впливають на їхні рішення в цьому сенсі. Щоправда, і в кризовому, 1922 році, невдовзі після закінчення Першої світової війни, обставини в Угорщині були не набагато сприятливішими. У той період народжуваність становила в середньому по 250 тисяч дітей на рік. Тепер – у 2,5 рази менше.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG