Доступність посилання

ТОП новини

Українці проходять антикорупційне навчання у Польщі


Варшава – Упродовж цього тижня за ініціативою вроцлавської «Колегії Східної Європи» працює «Антикорупційна школа». На навчання до Польщі приїхали з України ті, хто у своїй професійній діяльності найбільше стикаються з проявами корупції. Результатом навчання має стати уміння практично використовувати інструменти громадського контролю для боротьби з корупцією.

Представники громадських організацій, навчальних закладів, професійних об’єднань та органів місцевого самоврядування, а також журналісти – усього 15 українців – приїхали до Вроцлава на навчання до «Антикорупційної школи». Ініціатори цього проекту кажуть, що мають на меті дослідити специфіку корупційних механізмів у країнах пострадянського простору.

Однак «діагностування корупції» є лише одним із завдань, зазначив у розмові з Радіо Свобода координатор проекту Марцін Романовський.

«Після закінчення курсу «Антикорупційної школи» ми аж ніяк не хочемо втрачати ділового зв’язку з його учасниками, – каже він. – Зокрема ідеться про допомогу у виборі реальних засобів для боротьби з корупцією у їхньому середовищі. Наприклад, як роздобути на це субсидії. Отож сподіваємося, що учасники проекту, повернувшись додому, зможуть практично використати набуті тут знання».

Упродовж цього тижня учасники «Антикорупційної школи» ознайомляться з етичними принципами публічного життя та причинами, що породжують корупцію.

Громадський контроль у боротьбі з корупцією


Головний же акцент робиться на методах боротьби з корупцією та формуванні у суспільстві нетерпимості до цього явища.

Як запевняють ініціатори проекту – у школі навчать, як відрізнити приватне від громадського, як діагностувати суть конфліктів інтересів, а що найважливіше – як практично використовувати інструменти громадського контролю у боротьбі з корупцією.

Представник київського товариства «Програма сприяння парламенту» Денис Базілевич сказав Радіо Свобода, що навчання у школі дає можливість у стислий час отримати максимум необхідної інформації.

«Протягом цих днів інтенсивного навчання ми структуровано і системно оцінили значущість кожного окремого елементу системи протидії корупції: як діють чиновники; як потрібно, щоб діяли; які наслідки від цього ми маємо на сьогоднішній день; що призводить до корупційних проявів і корупційних явищ, – наголошує Денис Базілевич. – Отримавши знання щодо таких системних підходів, ми вже зможемо побудувати моделі рекомендацій для практичного вжитку».

Оксана Чабан із львівського «Товариства Лева» каже, що використовуватиме здобуті навички у громадській роботі. «Якщо говорити з точки зору практики, – то я більш націлена на те, як працювати з представниками самоуправління, для того щоби власне вони показали той приклад і збільшилася довіра до тих інституцій у людей», – зауважила Оксана Чабан.

За її словами, важливо, щоби в Україні, подібно як це вже зроблено у Польщі, для органів самоуправління виробили «Етичний кодекс» поведінки.

Вроцлавська «Колегія Східної Європи» на потреби проекту «Антикорупційна школа» отримала субсидії від консульства США у Кракові на суму близько 15 тисяч доларів.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG