Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ допомагає вивезти з України токсичний меланж


Вінничина – Київ – Міністерство оборони України розпочало вивозити зі сховища у Вінницькій області токсичний компонент ракетного пального – меланж. Перша партія цієї небезпечної речовини зараз на шляху з містечка Калинівка до кордону Російської Федерації, в якій його мають утилізувати. Проект здійснюється за підтримки ОБСЄ. А жителі райцентру Калинівка задоволені, що на одну точку потенційної небезпеки стане менше.



Дев’ять цистерн із меланжем вивезли зі складу зберігання ракетного палива, що біля Калинівки. Тут вони пролежали майже 20 років, ще з радянських часів. Оскільки українська армія використовує цю рідину у невеликих обсягах – 16 тисяч тон меланжу виявилися надлишковими.

Меланж – це багатокомпонентна суміш азотної кислоти, що використовується, як окислювач ракетного пального. Нині застосовують тверде паливо, а запаси рідкого потребують утилізації. Тому українське Міністерство оборони звернулося до Організації з безпеки й співробітництва в Європі з проханням допомогти у вирішенні цієї проблеми. Їм вдалося знайти донорів і після тендеру був підписаний контракт на утилізацію перших трьох тисяч тон меланжу.

Підстава радіти

Голова вінницької Держадміністрації Олександр Домбровський не приховує задоволення. «Якщо не дай бог така хімічна рідина витекла, то ви розумієте, наскільки серйозні наслідки могли бути для людей і наскільки це могло відобразитися і на стані здоров’я і на екологічній безпеці вінницької області», – зауважує він.

Через підземні води меланж міг би потрапити до водозаборів. В організмі людини меланж викликає набряк легень, а відтак призводить до смерті. Додатковою загрозою розміщення сховища меланжу в Калинівці було те, що неподалік знаходяться артилерійські склади.

Молодь Калинівки про меланж знає мало, а от старше покоління небезпеку розуміє. Пенсіонер Володимир Микитович зазначає: «Давно вже треба було повивозити все. Не дай боже якогось вибуху – так тут і Калинівки не залишиться».

Після Калинівки настане черга радіти містечку Ценжів на Івано-Франківщині. Звідти теж планують вивезти весь меланж.

Україна не перша, але найдорожча

В ОБСЄ вже є досвід утилізації меланжу в інших країнах, зокрема, в Грузії та Азербайджані. Координатор проектів ОБСЄ в Україні Любомир Копай розповів, що проект коштує кілька мільйонів євро – він найдорожчий за історію ОБСЄ. «Для України, для її людей це означає, що потенційна небезпека, яка була на цій території, потенційна загроза їхньому здоров’ю та життю, буде усунута», – наголосив Копай.

Поки є гроші на утилізацію 3 тисяч тонн меланжу, але в планах ОБСЄ – переробити усю небезпечну речовину. Утилізація пройде на хімічних підприємствах Росії, де меланж перероблять на добрива.

Остаточний етап ядерного роззброєння України


Про необхідність утилізації меланжу в Україні говорять ще з 1993 року, але без ОБСЄ – справу так і не змогли розпочати.

Керівник дослідницьких проектів Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець розповів: «Через те, що за 18 років жодного прогресу в питання утилізації українськими силами не було досягнуто, то на цьому етапі я ладен визнати, що це рішення є оптимальним. Тому що попри наявність технологій та наявність пропозицій з українського боку, це не означає, що конкретні пропозиції доведені до конкретного практичного і безпечного результату».

У ширшому розумінні, вивезення меланжу Сергій Згурець називає «остаточним етапом ядерного роззброєння України». Адже на початку 90-х років балістичні ядерні боєголовки вивезли до Росії, а частину меланжу – залишили на території України. І тільки зараз крок за кроком будуть від нього позбуватися.

(Вінничина – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG