Доступність посилання

ТОП новини

Корупція в Росії: риба гниє з Кремля...


Прага – Російська влада стверджує, що бореться з корупцією в країні. Але багато росіян вважають, що правоохоронні органи повинні боротись зі зловживаннями насамперед серед найкорумпованіших чиновників. На думку оглядачів, ситуація з корупцією в Росії дуже складна і небезпечна.

Одного пізнього вечора міліція увірвалася до будинку Євгена Ткачука в Підмосков’ї. Сам господар того дня був у відрядженні.

«Вони прийшли о десятій вечора до свекрухи, все перевернули в неї, пробували потрапити до мого помешкання, у мене там дитина була. Вони привели газозварника, будемо, мовляв двері зрізати і так далі», – розповів пан Ткачук, директор невеликої компанії оптової торгівлі, якого свого часу звинуватили в шахрайстві.

За словами Ткачука, звинувачення на його адресу були «абсолютно брехливими». Розслідування тривало три роки, попри рішення двох судів про припинення справи за відсутністю доказів. Ткачуку заборонили покидати країну, він втратив працю. Cкаржиться, що почувався безсильним перед корумпованими чиновниками правоохоронних органів.

«Коли я висловив сумнів у логіці слідчих, мені сказали: «Ми завжди маємо рацію», – розповів Ткачук і продовжив: «Ось ця вибудована вертикаль влади все контролює з самої гори, тому вони внизу відчувають таку безкарність, бо знають: начальник, котрий нагорі, завжди прикриє, завжди закриє».

Службове місце як гарантія отримання прибутків


Багато людей в Росії вважають, що основна діяльність правоохоронних органів – не розкриття злочинів, а використання свого службового становища для отримання прибутків. Водії повинні давати хабарі автоінспекторам, бізнесмени платять державним інспекторам, щоб ті самовільно не закрили їхнє підприємство. І як результат, 300 мільярдів доларів щорічно йде лише на хабарі чиновникам різного рангу.

Колишній офіцер спецслужб Кирило Кабанов стверджує, що державні чиновники – одні з найбагатших людей у Росії.

«Ти прийшов на службу, тебе призначили, ти маєш знайомих, ти прийшов, ти нічого не робиш. Повноваження тобі дали, робоче місце державне, але при цьому ти можеш збирати гроші. Подивіться, хто найкраще живе. Чиновники! Найдорожчі авта, особняки, і найголовніше – відчуття безкарності», – каже Кабанов.

Чому «вибухнув» майор міліції Димовський?

Звісно, що всі ці порядки діють і в міліції.

На початку листопада в інтернеті з’явилось відеозвернення майора міліції з Новоросійська Олексія Димовського, в якому він розповів про зловживання і протиправні дії з боку керівництва місцевої міліції.

«Мені набридли перспективні плани, коли нас змушують розкривати злочини, яких нема. Мені набридли перспективні плани з запровадження справ, коли нам кажуть, що треба посадити саме цих людей. Мені набридли злочини на замовлення, коли замовляють, що людей треба посадити. Мені все це набридло. Я звільнюсь. І буду жити як цивільна людина, як і всі ті, хто мене в цей момент чули і почули. Саме офіцери. Я думаю, що ви так само хочете жити, ви хочете жити, працювати, виховувати своїх дітей, які без нас виховуються в гірший бік, із негативними мотивами, бо ми їх не бачимо. Ми не бачимо своїх родин. Тож давайте скажемо разом своє дружне слово. Давайте скажемо своєму начальству: «Ми не хочемо з вами працювати»... Чому ті, хто робить цю погоду в Росії, чому ми маємо опускатися? Дякую, товариші офіцери, дякую, Володимире Володимировичу», – заявив майор Димовський, звертаючись у відеозверненні до прем’єр-міністра Путіна.

Вже наступного дня офіцера звільнили з міліції «за дії, які ганьблять честь і гідність співробітника міліції». Зараз триває слідство.

Менше пощастило полковнику міліції Олександру Астаф’єву, який розслідував корупцію в портах Владивостока. Його заарештували ще влітку минулого року перед тим, як він збирався оприлюднити доповідь про злочинне поглинання підприємств із допомогою корумпованих чиновників. Йому пред’явили звинувачення за нібито незаконні подарунки, тепер він очікує суду.

Вже згадуваний колишній офіцер спецслужб Кабанов каже, що зараз склалася в Росії така ситуація, що коли «ми публічно називаємо чиновника злодієм, то ми екстремісти».

На думку експертів, Кремль посилює систему корупції в судовій системі. Колишній слідчий, юрист Володимир Волков каже, що екс-президент Володимир Путін взяв прокурорів під власний контроль, коли прийшов до влади 10 років тому. Жертвою цієї політики став і Волков та його колеги, які відмовились припинити кримінальні розслідування щодо корумпованих посадовців.

«Чи може бути в прокуратурі слідчий зі власною думкою, яка відрізняється від думки начальника?» – риторично запитує Волков.

Він також розповів історію про свого колегу, від якого вимагали 200 тисяч доларів за місце, яке він дістав у митниці. Коли він сказав, що таких грошей не має, його негайно звільнили.

У Росії великого розголосу набула історія з майором Євсюковим, який у стані сильного алкогольного сп’яніння влаштував криваву стрілянину в магазині на півдні Москви.

Як з’ясувалося, до цього його підозрювали в корупції, він був агресивний, було відомо про його схильність до вживання алкогольних напоїв.Так характеризували Євсюкова в управлінні внутрішніх справ Москви, коли його кандидатуру представили на посаду начальника УВС Царицина. Врешті-решт, він таки здобув цю посаду, а офіцерові, який писав характеристику, оголосили догану.

Президент Росії Дмитро Медведєв після цього кривавого інциденту Євсюкова звільнив начальника міліції Москви. Однак, на думку активістів, насправді антикорупційна діяльність Кремля має на меті не стільки боротьбу з порушниками закону, скільки бажання позбутися критиків і бідних співробітників у рамках системи.

За словами колишнього офіцера Кабанова, результат цієї політики закономірний: російські бюрократи продовжують купувати яхти і нерухомість по всьому світу навіть у період глобальної фінансової кризи.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG