Доступність посилання

ТОП новини

Державні борги перед фермерами «перекочували» у новий рік


Рівне – У сільському господарстві Рівненщини зафіксоване незначне зростання виробництва. Фермери кажуть – це тільки завдяки їхньому ентузіазмові. Адже держава своїх зобов’язань перед ними не виконала.

Олег Поліщук – керівник фермерського господарства «Маленька оаза» та обслуговуючого сільськогосподарського кооперативу «Молочні ріки» у Гощанському районі. Велика фермерська родина обробляє більше ста гектарів землі й утримує понад 200 корів та 150 свиней.

«Ми розпочинали фермерське господарство з нуля, адже ми не є правонаступниками колгоспів – все починали з однієї корови, одного гектара землі, і це помаленьку розширювали», – розповідає пан Поліщук.

Однак держава не профінансувала усіх державних програм, які покликані підтримати вітчизняне тваринництво, – зазначає фермер. «Не отримали ми за високовагову худобу, не отримали за нарощування поголів’я корів. Ми на це дуже розраховували, адже наростити дуже важко – це не просто закупив теличок і поставив. Треба збудувати приміщення, заготовити корми – а ми корів на 50 відсотків наростили. Не отримали також відшкодування відсотків по кредитах банків», – наголошує Олег Поліщук.

Фермер позичає гроші на кредит… у своїх працівників

Нещодавно пан Поліщук виплатив заробітну плату працівникам сільгоспкооперативу і водночас попросив їх позичити йому гроші – для того, щоб не мати санкцій за невиплати. «Я казав, що отримаю дотації – і з вами розрахуюсь. І люди йшли на це, аби тільки зберегти ту ферму, зберегти собі робочі місця, – зауважує він. – Поки ми ще користуємося авторитетом на селі й довірою односельців – це найдорожче, чого ми не хочемо втратити».

Є проблеми і з придбанням техніки. За умовою програми підтримки сільського господарства, фермер проплачує лише 10 відсотків її вартості. Однак, згодом Олегу Поліщуку повідомили, що потрібно ще проплатити податок на додану вартість. Ці виплати фермер здійснив, тим часом державна частка проплат кілька місяців була заблокована в казначействі. Кошти надійшли буквально в останній передноворічний день. Але держава залишилась винною фермерові близько 100 тисяч гривень.

«Казначейство нам не скидає цих грошей. Хоча ще у вересні казали – проплачуйте (свою частку), в нас вже виділено мільйон чотириста на область, і гроші лежать у казначействі на рахунку – задіюйте, використовуйте кошти. А коли ми свою частку проплатили – виявилося, що цих коштів немає. Ну це, я думаю, неправда», – зазначає пан Поліщук.

Найнижча собівартість виробництва м’яса – 12 гривень за кілограм. М’ясо з «Маленької оази» фермер продавав по 9,50, очікуючи обіцяних державних дотацій. Нині ж доплат за високовагову худобу фермер навіть не сподівається. Під час недавнього перебування Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у Рівному Олег Поліщук домігся зустрічі з нею і повідомив: якщо кошти не надійдуть – худобу доведеться вирізати, щоб розплатитися з селянами за роботу. Прем’єр наполегливо просила цього не робити, адже саме на таких ентузіастах за Україною, за державою утримується слава країни-виробника якісних продуктів.

Подібна ситуація – не лише в тваринництві, каже голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук. «Взагалі в Україні всі аграрні програми профінансовані на 20 відсотків, –зазначає він. – Є аграрний фонд, у який сільгоспвиробники Рівненщини здали зерна на 13 мільйонів. Гроші вони повинні були отримати 1 вересня. Однак до сьогодні не можуть ні отримати грошей, ні забрати зерно».

Заяви про блокування рахунків – безпідставні?

Під час зустрічі з рівнянами голова уряду Юлія Тимошенко наголосила: причиною непростого фінансового становища в Україні є криза. Саме тому на перше місце постала вчасна виплата заробітної плати бюджетникам та соціальні виплати, усе інше «буде виплачуватись в міру можливості бюджету». Прем’єр повідомила, що інформація про блокування рахунків місцевої влади у відділеннях казначейства є неправдивою, і назвала такі заяви з боку місцевих чиновників безпідставними.

Разом з тим, керівник Рівненщини Віктор Матчук визнає, що за минулий рік «в розрахунку на одного мешканця Рівненщина отримала в рази більше коштів, ніж будь-яка інша область України».

Прем’єр-міністр пообіцяла: якщо найближчим часом не будуть проведені всі необхідні проплати – фермерам повернуть зерно.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG