Доступність посилання

ТОП новини

Високопосадовці Польщі постають перед парламентською комісією через корупційний скандал


Варшава – У четвер та п’ятницю спеціальна комісія польського Сейму заслухала теперішнього та колишнього керівників уряду Дональда Туска та Ярослава Качинського. Ідеться про корупційний скандал за участю найвищих посадових осіб держави, зокрема, про нелегальне лобіювання політиками та високопосадовцями інтересів грального бізнесу. Прем’єр-міністр Дональд Туск заявив у четвер, що своєю явкою та щирим зізнанням перед парламентською комісією він прагне висвітлити правду і знайти рішення, які у майбутньому застережуть Польщу від таких подій.

Справа нелегального лобіювання польськими політиками інтересів грального бізнесу почалась близько 7 років тому і досягла апогею, коли наприкінці цього тижня перед членами спеціальної парламентської комісії постали головні свідки у цьому розслідуванні – лідер владної партії «Громадянська платформа», прем’єр-міністр Дональд Туск та лідер опозиційної партії «Право і справедливість», колишній прем’єр Ярослав Качинський.

Депутатів цікавило, зокрема, чи керівники уряду, володіючи інформацією спецслужб, повідомляли урядовців про оперативні заходи правоохоронців стосовно тих членів уряду, що допустилися нелегального лобіювання інтересів грального бізнесу.

Уповноважена уряду з питань боротьби з корупцією Юлія Пітера розповіла Радіо Свобода про роль парламентської комісії в правовій системі Польщі.

«Якщо хтось порушує законодавство, то в дію вступає прокуратура, а суд виносить остаточне рішення про покарання. Коли високопосадова особа не порушує закону, однак у її поведінці видно ознаки кричущих зловживань, то такій людині не місце на державній службі. Виявити такі факти та морально їх засудити – головні завдання парламентської спеціальної комісії», – наголосила Юлія Пітера.

Аналітики зауважують, що високопосадові особи, які дають свідчення перед парламентською комісією, часто відмовляються відповідати на питання, стверджуючи, що не знайомі з представниками грального бізнесу та не отримували від них ніяких грошей, не пам’ятають подій кількарічної давнини, і наголошують на політичному аспекті справи.

Прем’єр ліквідує можливе джерело корупції в державі

Отож чи взагалі був у Польщі «азартний скандал»? «Я не проти того, щоб назвати цю резонансну справу «азартним скандалом». На мою думку, так воно і було. Доказом цього є те, що впродовж кількох тижнів багато людей, зокрема, представники польської влади, заподіяли велику шкоду», – сказав Дональд Туск.

Прем’єр заявив у четвер, що колишні його співробітники, причетні до «азартного скандалу», вже отримали покарання, хоч досі суд іще не виносив своїх рішень.

«Я в цій справі перед парламентською спеціальною комісією виступаю як голова Кабінету міністрів, а не як суддя або прокурор. Однак кожного дня я зобов’язаний оцінювати своїх співробітників. Зокрема, чи присутність в уряді тієї або іншої особи, особливо в контексті її причетності до скандальних або резонансних подій, сприяє зміцненню престижу держави, чи ні», – зазначив Дональд Туск.

Унаслідок так званого «азартного скандалу», за рішенням Дональда Туска, з державними посадами розпрощалися радники прем’єра, віце-прем’єр та міністр внутрішніх справ, міністр спорту і туризму, керівник Центрального антикорупційного бюро.

Прем’єр Дональд Туск заявив, що головна наука, яку він його виніс із цього корупційного скандалу, є те, що треба ліквідувати можливе джерело корупції. Тому з подачі прем’єра минулого року швидкими темпами Сейм ухвалив закон про різке скорочення грального бізнесу: впродовж п’яти років у країні практично мають бути ліквідовані близько 50 тисяч пунктів із гральними автоматами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG