Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко звільнити просто, а от що буде далі? (Європейська преса)


Прага – Європейські газети зазначають, що після закономірної відставки уряду Юлії Тимошенко «помаранчеві сили потерпіли поразку на всіх політичних фронтах». Однак, як стверджують чимало аналітиків, мало розігнати залишки уряду Юлії Тимошенко, попереду завдання набагато складніше: створення у Верховній Раді нової коаліції і формування нового уряду, від чого значною мірою залежить перспектива подолання катастрофічної ситуації в економіці України. Президент Віктор Янукович намагатиметься наприкінці цього тижня просувати свій новий газовий проект із Росією. При цьому чимало експертів не виключають, що йому вдасться переконати Кремль і у зниженні цін на газ для України, а також шляхом включення «Газпрому» у вигідний газовий консорціум щодо керівництва української ГТС переконати Москву в недоцільності будівництва газогону «Південний потік». Хоча все знову впирається у Верховну Раду — чи не доведеться Віктору Януковичу її розпускати, запитують європейські оглядачі.

Британська «Дейлі Телеґраф» цитує Юлію Тимошенко, котра назвала розвал її коаліції «руйнуванням останньої барикади, що стояла на захисті всього українського». Газета також зауважує, що Тимошенко пообіцяла піти зі свого урядового кабінету відразу ж після відставки уряду у Верховній Раді, щоб усю відповідальність покласти на Януковича, і додає, що таку відставку, як неминучу, розуміла напередодні, у середу, й сама Тимошенко. Разом з тим «Дейлі Телеґраф» цитує відомого українського експерта, Михайла Погребінського, котрий заявив газеті, що звільнення уряду Тимошенко не проблема, а головне – це створення нової коаліції, з якою поки що далеко не все ясно.

Європейське видання «Волл Стріт Джорнал» резюмує, що помаранчева коаліція в Україні потерпіла остаточний крах зі втратою реальної більшості у Верховній Раді. Якраз вигнання уряду Тимошенко у відставку це видання і називає «кінцем Помаранчевої революції». Газета також наголошує, що обіцянки Юлії Тимошенко очолити після відставки уряду об’єднану демократичну опозицію не містили імен її конкретних політичних партнерів в опозиції та якогось певного плану дій цієї опозиції. Тепер, як зауважує «Волл Стріт Джорнал», на черзі гуртування нової коаліції довкола Віктора Януковича, який сам заявив, що у разі неспроможності створити таку коаліцію в нинішній Верховній Раді він її розпустить і оголосить дострокові парламентські вибори.

Австрійська «Дер Штандард» підсумовує у середу, що «через місяць після своєї поразки на президентських виборах Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко стоїть над уламками її коаліції». Формально це завершується у середу вотумом недовіри уряду Тимошенко, і Віктор Янукович отримує «зелене світло» для формування нової урядової коаліції, для чого новий Президент має 30 днів. «Дер Штандард» називає трьох імовірних кандидатів на посаду Прем’єр-міністра: Сергія Тігіпка, Арсенія Яценюка і Миколу Азарова. Газета також наголошує, що «право Януковича на розпуск парламенту і проголошення перевиборів – це дорога і ризикована справа», бо парламент скасував уже одні вибори – до місцевих рад, призначених раніше на травень. Австрійська газета також вважає, що «політичний застій і подальша передвиборна баталія були б дуже серйозним випробовуванням» для враженої важкою кризою української економіки.

Польська «Жечпосполіта» вважає, що візит Віктора Януковича 5 березня до Москви буде непростим, бо Кремль уже образився на нового українського главу за його перший закордонний офіційний візит до Брюсселя. Газета наводить інформації про те, що Москва нібито на знак помсти вже переформатувала раніше запланований офіційний візит Президента України до Росії на просто робочий, ознайомчий.

Хоча московська «Нєзавісімая газета» не виключає, що під час своїх переговорів у Москві Президент Янукович може досягнути певних успіхів якраз на «газовому фронті», бо Кремлю важливо саме «підтримати нинішню українську владу». Експерти, яких цитує газета, не виключають, що Віктору Януковича поталанить досягнути поступок від Москви щодо ціни на російський газ, переконати Росію шляхом вигідної пропозиції у газовому консорціумі відмовитися у перспективі від реалізації недешевого газогону «Південний потік». Правда, «Нєзавісімая газета» не називає, ціною яких поступок з боку України досягатимуться такі домовленості в Москві.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG