Доступність посилання

ТОП новини

Курс на «індивідуальне»


Мешканці так званих «автономок» відмовились від централізованого опалення
Мешканці так званих «автономок» відмовились від централізованого опалення

Луганськ – Чотири міста Луганщини відмовились від централізованого опалення. За словами мешканців, опалювати домівки автономно – ефективніше й не так затратно. Подібний приклад поступово починають переймати й інші містечка Луганської області. Між тим обласна влада виступила проти так званих «автономок» і тимчасово зупинила цей процес.

Повністю від централізованого опалення на Луганщині відмовились мешканці міст Красний Луч, Петровське, Лутугине і Перевальськ. У тридцятитисячному Перевальську практику автономного опалення започаткували у двохтисячному році.

За п’ять років, не вподобавши холодні батареї, 90 відсотків мешканців перейшли на індивідуальне опалення. При цьому для користувачів централізованого опалення тариф на тепло збільшився удвічі.

«Остання ціна в 2007 році була 5 гривень за квадратний метр, і коли ми виходили на 2008 рік, якщо брати економічно-обґрунтований тариф, уже було 11 гривень», – каже заступник голови Перевальської райдержадміністрації Галина Сольона.

Обставини примусили місцевих чиновників провести повну децентралізацію опалення. Для лікарень та шкіл спорудили автономні котельні, соціально незабезпеченим встановили дешевші газові конвектори.


Наразі у Перевальську власник трикімнатної квартири сплачує за опалення менше ста гривень. За таку ж площу, наприклад, мешканець міста Ровеньки заплатить майже півтисячі гривень.

Поступово відмовляються нині від централізованого опалення і інші міста Луганщини: Краснодон, Кіровськ, Стаханов, Суходільськ. Адже в помешканнях холодно, а рахунки приходять чималі.

У Луганську намагаються зберегти централізоване опалення

Солідні суми доводиться сплачувати й мешканцям самого Луганська. Проте встановити котел у квартирі обласного центру не так уже й просто. Дозвіл видають лише в тому разі, якщо на індивідуальне опалення переходить увесь будинок. Це передбачає постанова Міністерства з питань житлово-комунального господарства, розповідає начальник міського управління ЖКГ Світлана Сукач. За її словами, старі тепломережі не розраховані на велике навантаження.

«Всі врізаються у внутрішньобудинкові газопроводи, які розраховані тільки на газові плити, - каже Світлана Сукач.- У нас є низка адрес, які цієї зими дуже страждали. І «автономки» не могли включитися, і газові плити не горіли».

Між тим мешканці Перевальська проблем із газовими мережами не відчули. Діаметр стояків довелося збільшити лише у дев’ятиповерхівках. Як стверджують фахівці, сучасні котли безпечніші, аніж прості газові плити. У Луганську нині близько тридцяти тисяч квартир опалюються індивідуально.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG