Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині відкривається Мамай-фест


Народна картина «Мамай» у фондах Дніпропетровського історичного музею ім. Явоницького (фрагмент)
Народна картина «Мамай» у фондах Дніпропетровського історичного музею ім. Явоницького (фрагмент)

Дніпропетровськ – У Дніпродзержинську сьогодні розпочнається культурологічний фестиваль «Мамай-фест». У програмі – розважальні і просвітницькі заходи, а також відкриття пам’ятного знаку козакові-першопоселенцю.

Історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest» – головна музейна подія року в Дніпродзержинську вже третій рік поспіль. Упродовж тижня в місті триватимуть мистецькі акції, присвячені легендарному козакові, – виступи фольклорних колективів, виставки, наукові конференції.

Козак Мамай як символ співучої і волелюбної душі народу, кажуть організатори, глибоко захований у кожному з нас. Отож фестиваль має на меті «розбудити» отой бік душі.

Музейне дійство з огляду на масштабність розгорнуть одразу на кількох майданчиках: майстри декоративно-прикладного мистецтва поярмаркують і проведуть свій спеціалізований симпозіум, музиканти – гурти «Мамай» та «Вертеп» – розважатимуть молодь, а з найменшенькими музейники проводитимуть творчий конкурс «Козак Мамай та його пісня».

Мамай: козак чи татарин?

У рамках фестивалю у Дніпродзержинську відкриють скульптурно-декоративну композицію «Кам’янський Мамай». За словами директорки музею історії міста Наталя Буланової, це буде своєрідний пам’ятник козакові-першопоселенцеві. Він має нагадувати мешканцям, що їхнє місто, маже цілком зросійщене зараз, постало на території колишніх запорозьких займищ.

«Колишні запорозькі слободи лягли в основу нашого міста – Романкове, Камянське, Тритузне, Карнаухівка. Є легенди про наших першопоселенців. Але, звісно, історія не донесла до наших днів зображення цих козаків. Тому виникла їдея втілити їхні образи в образі легендарного козака Мамая», – каже Наталя Буланова

Учасникам фестивалю також пропонують взяти участь у культурологічній дискусії: ким був той, кого зображують на народних картинах зі схрещеними по-східному ногами, в оксамитному жупані, сап’янових чоботях та синіх шароварах? Науковці досі не мають однозначного трактування образу Мамая: одні вважають його запорозьким козаком, інші, прибічники «східної» теорії, вбачають у ньому риси прийшлого з азійських просторів.

«Ми хочемо також знайти відповідь на питання, як живеться «козаку Мамаю» в сучасному світі», – зазначає музейниця Наталя Буланова.

Петриківка, Галушківка і ніч у музеї

Для гостей свята запланували також історико-культурну екскурсію «Стежками козака Мамая»: повезуть до славнозвісної Петриківки та в реконструйований козацький хутір Галушківка. Не доведеться відпочивати навіть вночі: охочих запросять на таємничу ніч у музеї.

Завершиться «Мамай-фест» святом зливаної каші. Це регіональне обрядове дійство, яке збереглося тільки на теренах Дніпродзержинська: мешканці зварять у складчину за старовинним рецептом смачний куліш.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG