Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення Ходорковського мають домагатися і бізнесмени – Нобелівський лауреат Елі Візель


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

Прага – На захист колишнього російського олігарха, а нині, на думку багатьох, політичного в’язня, Михайла Ходорковського, став Елі Візель, Нобелівський лауреат, відомий письменник, та людина, що пережила Голокост. В інтерв’ю Радіо Свобода Елі Візель говорить про причини, які змусили його очолити світову кампанію на захист опального російського олігарха, якому нині загрожує нове ув’язнення на 22 роки. Розмову записала кореспондентка російської служби Радіо Свобода Олена Власенко. На початку вона запитала про те, як довго і чому Елі Візель стежить за справою Ходорковського.

Нобелівський лауреат Елі Візель
– Два-три роки. Після цього до мене прийшли його мати і син. Моя дружина і я були зворушені цим візитом. Як можна залишитися незворушним, коли мати і син просять про справедливість в їхній власній країні? Тож так все почалося. За цим були і інші люди, які підключилися до цієї справи. Я думаю, що для всіх, хто займається правами людини в світі, не забувати про людей, які досі є в тюрмі. І цей чоловік в тюрмі вже давно. Тож я звернувся до російського уряду, щоб його звільнили. Вже досить.

– Коли Ви вирішили, що Ходорковський – політичний в’язень? Що вас привело до цього висновку?

– Я ознайомився з документами у цій справі, їх дуже багато. І факти очевидні. Кожному, хто дійсно знає ситуацію в Росії зрозуміло, що причина для арешту та засудження нічого спільного з законом не має. Це – політика. Йдеться про те, що він єдиний олігарх, хто має сміливість чинити спротив Путіну. Це все. Це дуже занепокоює. Хочеться вірити у те, що Росія змінилася.

– Аналітики звертають увагу на те, що під час перебування у Вашингтоні російського президента Дмитра Медведєва і його переговорів з президентом США Бараком Обамою, не йшлося про права людини. Це результат «перезавантаження» стосунків між двома країнами?

– Не думаю, що так буде і надалі. Раніше вони про це говорили. Коли президент Обама виступав, він завжди говорив про права людини. Думаю, так буде і надалі.

– Ходорковський і інший бізнесмен, Платон Лебедєв – в тюрмі. Юрист Сергій Магнитський помер в камері попереднього ув’язнення. Права людини щодня порушуються на Північному Кавказі. Але західні інвестиції йдуть в Росію і далі. Чому це їх не хвилює, і що потрібно зробити, щоб вони звернули увагу на ці факти?

– Тиждень, чи два тижні тому в Нью-Йорку ми мали дуже важливу зустріч на бізнесовому форумі. Я спеціально виступив перед цією аудиторією і сказав, що вони повинні використати свій вплив для того, щоб вимагати звільнення Ходорковського, і звичайно, допомогти всім жертвам порушення прав людини в Росії.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG