Доступність посилання

ТОП новини

Донеччани ризикують життям, не виходячи з дому


Тріщини в будинку на проспекті Театральному в центрі Донецька
Тріщини в будинку на проспекті Театральному в центрі Донецька

Донецьк – Мешканці центру Донецька скаржаться на небезпечні для життя умови проживання. Про це заявляють в громадській організації «Спілка будівельників Донбасу». Через велику кількість порожнин у старих шахтах у місті змінюється рельєф, просідає ґрунт і руйнуються будинки. Останнім часом стан деяких будинків різко погіршився. Експерти попереджають: якщо місцева влада і далі ігноруватиме проблему, Донецьк може стати епіцентром трагедії.

Центральні вулиці Донецька за останні 20 років опустились майже на два з половиною метри, дослідили фахівці Українського інституту гірничої геології. Руйнації будинків у місті внаслідок просідання ґрунту мають масовий характер.

У Спілці будівельників Донбасу наголошують, що на сьогоднішній день частині будинків загрожує повна руйнація. Якщо тріщини в стінах чи зміну рівня підлоги люди могли не помічати, то тепер пролунав тривожний сигнал: вікна і двері в будинках починають міняти форму, їх неможливо відчинити чи зачинити.

Жителі будинків побоюються, що їхнє житло незабаром просто завалиться, кажуть мешканці проспекту Театрального в центрі Донецька: «Підлога іде горбилем. На лінолеумі малюнок, де піднімається підлога. Двері до кімнат не зачиняються – просто по підлозі вона повзе і скрипить. Меблі – те ж саме…» «Наша сторона зміцнена, а інша половина квартири просто завалюється і вся в тріщинах – і комора, і ванна».

Із подібними проблемами зустрілись мешканці проспектів Грінкевича та Ленінського, вулиці Університетської, площі Леніна та інших місць Донецька.

Чиновники не чують ані жителів, ані фахівців

Явища просідання земної поверхні, утворення в ній порожнин і підтоплення забудови пошкодженими комунікаціями є настільки масовими, що громадськість звернулась до міської влади з вимогою запровадити у місті стан надзвичайної ситуації, як цього вимагає закон. Втім, місцеві чиновники поки що не реагують на проблему.

В МНС пояснюють, що надзвичайний стан в місті запровадити не можна, бо немає експертиз зруйнованих будинків. Таку перевірку має ініціювати місцева влада, яка поки що проблеми донеччан не бачить. Напередодні мер Донецька Олександр Лук’янченко на своїй щотижневій прес-конференції заявив, що інформація про просідання ґрунту «не відповідає дійсності».

На відміну від місцевих чиновників, донецькі науковці проблему визнають і навіть знають, як зарадити жителям.

«Ця проблема досягла найбільших масштабів у Донецькій області, де протягом десятків років вугілля добувають під такими великими містами, як Донецьк, а виробка характеризується складними гірничо-геологічними умовами, тектонічними порушеннями, як провокують утворення на земній поверхні небезпечних деформацій», – говорить провідний спеціаліст Українського науково-дослідницького інституту гірничої геології Володимир Шнеєр.

Цей інститут створив схему обчислення руйнації будівель, під якими розашовані старі копальні. Втім, через брак коштів і відсутність замовлення з боку влади ці розробки майже не використовуються для житлової забудови у Донецьку.

Уникнути трагедії

Голова Спілки будівельників Донбасу Наталя Кашкевич наголошує, що ситуація вже близька до трагічної.

«Якщо зараз завалиться Театральний, 40, ми офіційно попереджаємо, що у нас є всі документи по цьому будинку. У нас є всі докази провини окремих посадових осіб… Ситуація небезпечна, не можна допустити, щоб ці люди загинули», – попереджає Кашкевич.

Жителі будинків, що руйнуються, планують судитись з місцевою радою через свідоме псування їхнього майна безвідповідальними посадовцями. А тим часом їм лишається жити у постійному страху потрапити під завали власного будинку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG