Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали готові ухвалювати новий Трудовий кодекс


Київ – Наступного пленарного тижня може бути розглянутий і ухвалений проект нового трудового кодексу, раніше підтриманий Верховною Радою у першому читанні, повідомив Радіо Свобода голова Федерації профспілок України, народний депутат від Партії регіонів Василь Хара. Водночас, Конфедерація незалежних профспілок України докладатиме усіх можливих зусиль, щоб не дозволити парламентській більшості ухвалити документ, вважаючи його таким, що суперечить інтересам найманих працівників, заявив голова Конфедерації, народний депутат від БЮТ Михайло Волинець.

В разі ухвалення Трудового кодексу, запропонованого Партією регіонів, наймані працівники будуть позбавлені захисту у відносинах з роботодавцем, кажуть у Конфедерації незалежних профспілок. Між тим ініціатори нового кодексу наголошують на необхідності адаптувати трудове законодавство України до реалій сьогодення, адже чинний трудовий кодекс, ухвалений 40 років тому, правники вважають застарілим. Хоча нова редакція документу є неоднозначною.

Найбільше дискусій викликала стаття про збільшення робочого часу з нинішніх 40 годин на тиждень до 48. Відтак, на думку голови конфедерації незалежних профспілок, члена фракції БЮТ Михайла Волинця новий трудовий кодекс, змусить українців працювати більше за ті ж гроші.

«Якщо роботодавець на будівництво не підвіз цеглу або бетон, а будівельники вигрібали сміття, чимось там займалися другорядним, але вони не виконували основну роботу, не будували стіни. Через 6 годин підвіз матеріали і сказав: будете працювати ще 8 години – ви перебували у режимі очікування виконання роботи», – навів приклад Волинець.

Кодекс на користь роботодавцям

Один з авторів проекту кодексу – голова Федерації профспілок України, народний депутат від Партії Регіонів Василь Хара – каже, що новий документ спрямований на розвиток бізнесу. Мовляв новий Трудовий кодекс враховує інтереси роботодавця, а тому в Україні з’явиться стимул вкладати гроші у розвиток бізнесу і створювати нові робочі місця. За словами депутата-регіонала, нинішній кодекс законів про працю хоч і зазнав чимало змін, але по своїй суті залишається соціалістичним, бо у ньому відсутня ідеологія нинішньої економіки з ознаками капіталізму. Щодо тривалості робочого дня Василь Хара відзначив, що йдеться про можливість її збільшення в окремих випадках.

«Не всі виробництва можуть впоратися у межах восьмигодинного робочого дня, наприклад: у сільгоспроботах за вахтового методу роботи, водії, машиністи, та інші працівники, що не можуть за 8 годин переривати роботу. Крім того, чинний кодекс законів про працю не обмежує тривалість робочого дня. Тобто протягом тижня має бути 40 годин, але в цих межах можуть бути коливання. А нашим кодексом впроваджуються обмеження», – каже Хара.

У фракції Партії регіонів твердять, що проект трудового кодексу погоджений з Міжнародною організацією праці. Натомість, Михайло Волинець заявив, що документ узгоджувався майже вісім років тому, і за цей час він зазнав докорінних змін. За його словами, вже наприкінці листопада бюро Міжнародної організації праці планує винести оцінку документа, тому регіонали поспішають ухвалити новий трудовий кодекс до оприлюднення цього рішення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG