Доступність посилання

ТОП новини

Тендітна квітка благодійності повинна розцвісти


Київ – Національний конкурс «Благодійник року» назвав своїх переможців. Із-поміж майже 80 претендентів визначили 16 благодійників 2010 року. Організатори конкурсу зазначають, що обирали найкращих не за щедрістю, а за якістю і результативністю їхньої допомоги. Проекти благодійників оцінювало спеціально обране журі. А чесність та прозорість конкурсу забезпечувала наглядова рада, до складу якої також увійшли письменниця Оксана Забужко та журналіст Андрій Куликов.

Організатори конкурсу «Благодійник року» оголосили цьогорічних переможців. Голова журі конкурсу Сергій Летенко говорить, що номінантів у 2010 році було значно менше, ніж у попередні роки.

«Цього року заявки були набагато яскравіші і фахові, хоча їх було всього 76, тоді як торік номінантів було більше сотні», – зазначив голова журі конкурсу.

Переможці: від великих корпорацій – до репортера

Серед 16 переможців опинились великі компанії, такі як «Майкрософт Україна» та вітчизняна компанія «Астеліт». Поміж представників середнього бізнесу найкращими благодійниками визнали сільськогосподарське ТОВ «Дружба-Нова», що надає допомогу понад 50 територіальним громадам Чернігівщини та Сумщини.

А серед благодійних організацій найпродуктивнішою визнали працю Всеукраїнського благодійного фонду «Запорука», що проводить комплексну допомогу у сфері дитячої онкології.

Також цього року організатори запровадили спеціальні призи «Медіа та благодійність». Серед телевізійників його отримала Олена Астахова, кореспондент програми «Факти». Журналістці приз присудили за активне телевізійне висвітлення громадських та благодійних програм.

Також спеціальний приз «За розвиток благодійності на селі» отримав Фонд громади села Кодаки, Київської області. Громада Кодаків регулярно проводять суботники. Люди зрештою домоглись від Укравтодору проведення ремонту селищної дороги. Фонд села також підтримує школу та місцеву амбулаторію, культурне та освітнє життя у селі.

У СРСР знищили традицію благодійництва

Нині благодійність потребує стимулювання, вважає Сергій Летенко, голова журі конкурсі.

«Хто у нас стимулює благодійність? Держава? Очевидно, що далеко не завжди. Громадські організації? Так само, ні. Стимулювання благодійності є дуже важливим. Це подібно до квітки: коли її полити вчасно, вона квітне. Так само і благодійність розквітає, коли вчасно сказати «дякую», сказати «так, ви дуже добре зробили», – говорить Сергій Латенко.

Оксана Забужко
Але традиція благодійництва, започаткована ще колись Ханенками, Терещенками та Танавськими, в Україні фактично мертва. У Радянському Союзі благодійності не було, усім нібито мала б опікуватися держава. В обхід неї допомагати ближньому – зась, зауважила член наглядової ради конкурсу «Благодійник року», письменниця Оксана Забужко.

«Про благодійність в Україні треба говорити тому, що протягом 50 років у країні з назвою СРСР, в якій жили наші діди та батьки, за всяку несанкціоновану благодійність в обхід держави належався ГУЛАГ. За неї саджали. Тому в нас немає культури благодійності», – зазначила письменниця.

Пані Забужко розповіла, як 1933 року, в січні, коли почався Голодомор, її дід, який був учителем в селі Білилівка на Житомирщині, разом з іншими односельцями вирішили якось врятувати дітей із хат, де всі вже повмирали. «Вони зібрали сиріт в одній хаті і спробували організувати їм якесь харчування засобом взаємопомочі. Такий громадських сиротинець, так би мовити. Дід мій від сухот дуже скоро помер. Але йому, можна сказати, пощастило, бо усіх інших до кінця року забрали «чорними воронками», – розповіла письменниця.

В Україні проходить «Тиждень благодійності»

Урочиста церемонія нагородження переможців Четвертого Національного конкурсу «Благодійник року» відбудеться 16 грудня в приміщенні музею мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків, що у Києві.

Організатори конкурсу також ініціювали проведення Всеукраїнської акції «Тиждень благодійності». Із 12 по 19 грудня українців закликають проводити і брати участь у доброчинних акціях, допомагати тим, хто цього потребує. А 18 грудня в Українському домі пройде святковий концерт, присвячений Дню Святого Миколая.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG