Доступність посилання

ТОП новини

У талліннському готелі відкрили музей КДБ


Рига – У Таллінні, у знаменитому готелі «Viru» відкрито музей КДБ. За радянських часів цей готель, розташований у самісінькому центрі естонської столиці, був своєрідним «штабом» комітету державної безпеки. Кімнату на останньому поверсі готелю, в якій збереглася радянська апаратура для прослуховування мешканців, переобладнали у музей, експонати якого й розповідають про недавню історію Естонії.

Готель «Viru», побудований у 1972 році фінськими спеціалістами, був одним із символів столиці Естонії. У ті роки Радянський Союз вирішив розвивати туристичний бізнес і в столицях союзних республік почали будувати так звані готелі-інтуристи, де поселяли іноземних гостей.

Повсякденною нормою того часу була присутність спецслужб у готелі, де за гостями з-за кордону постійно стежило «всевидюче око» КДБ.

На закритому для відвідувачів 23 поверсі талліннського готелю «Viru» була встановлена спеціальна техніка, де співробітники КДБ до 1991 року прослуховували 60 номерів готелю. У них поселяли іноземних журналістів, гідів, бізнесменів, зарубіжних естонців.

Історія часу складається із невеличких історій людей та місць

Директор комунікацій нинішнього «Sokos Hotel Viru» Пееп Ехасалу розповідає, що музей КДБ відкрито у рамках програми «Таллінн – культурна столиця Європи 2011». Мета – нагадати про той час, розповісти ще одну історію про Таллінн.

«Ми зрозуміли, що маємо дуже цікаву історію нашого готелю. Коли його побудували у 1972 році, то можна сказати, що це була своєрідна виставка для іноземців. Ідея полягала у тому, що коли іноземець сюди прийде і побачить сучасну архітектуру, затишок номерів, усі послуги, які ми мали, то усе це повинно залишити у нього уяву, що життя в Радянському Союзі чудове. Однак іноземці бачили, що відбувається навколо. Така подвійна історія панувала у той час», – каже Пееп Ехасалу

Експозиція музею КДБ складена з архівних матеріалів, багато експонатів принесли естонці, які добре пам’ятають ті часи. Засновники музею пропонують усім, хто знає цікаві історії, пов’язані із готелем, прийти до музею і розповісти їх.

«Якщо ми бачимо, що, зокрема у групі відвідувачів є людина, яка знає таку цікаву історію, ми запрошуємо її сісти у досить зручне крісло 70-х років і розповісти цю історію, говорячи у трубку телефону, а ми запишемо її. Тепер вже не таємно, як свого часу це робило КДБ», – зауважив Пееп Ехасалу.

Один із фінських журналістів розповів, що у ті часи естонські колеги встигли попередити його про прослуховування. Тому, зайшовши до номеру, він голосно сказав: «Добрий день, товариші! Контроль мікрофонів! Як зв’язок?»

Є можливість побувати у минулому

У день відкриття музею КДБ у готелі «Viru» лунала радянська естрадна музика, відвідувачів зустрічали міліціонер та адміністратор у відповідному строї, чергова вимагала показати документи, натомість «фарцовщик» пропонував купити долари. Усе було у дусі радянських часів.

Експозиція викликала неабияку зацікавленість. Сюди приходять як іноземці, так і місцеві жителі.

«Дуже сподобалося, оскільки я тут вперше на такій висоті. Ніколи раніше я не мала такої можливості. Це закритий будинок. Хіба тільки кабаре готелю відвідувала, бо туди можна купити квитки», – зазначила жителька Таллінна Маре Кепп.

За словам організаторів музею, вони не намагаються показати, як було погано у ті часи, але й не збираються прикрашати минуле – нехай висновок зробить сам відвідувач.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG