Доступність посилання

ТОП новини

США побачили в Україні трохи піратства, а його значно більше


Прага – США знову згадують Україну в контексті порушення прав інтелектуальної власності. В останньому звіті Торговельного представника США щодо «проблемних ринків», на яких поширюють контрафактну продукцію, названо сайт-поширювач краденої інтелектуальної власності Demonoid, розміщений на серверах в Україні, і київський ринок «Петрівка». Український фахівець в інтерв’ю Радіо Свобода каже, що американці помітили тільки верхівку айсберга таких порушень, які існують в Україні.

Піратство й підробки підривають іновації і творчість, необхідні для конкурентоздатності у світі, і «проблемні ринки» шкодять працівникам і підприємцям не тільки у США, а й у всьому світі, мовиться в заяві Торговельного представника США Рона Керка з нагоди оприлюднення звіту. Цей чільний американський державний урядовець відповідає за різноманітні питання, пов’язані з торгівлею, зокрема, й за дотриманням прав інтелектуальної власності.

Тим часом саме ці права порушують, наприклад, російські сайти піратського поширення музичних записів, китайська пошукова система «Байду», яка в результатах свого пошуку вказує, де завантажити піратські матеріали, так звані торент-трекери – сайти, що зводять користувачів для обміну потенційно порушницькими матеріалами, і просто реальні базари, де торгують і контрафактною продукцією.

У звіті згадано й про трекер Demonoid, який хоч і не український за походженням, та нині працює з серверів київської компанії-провайдера. А поруч із базарами в Азії чи Латинській Америці названо київський ринок «Петрівка».

Насправді все значно гірше – фахівець

Цей звіт іще надто м’який щодо України, каже в інтерв’ю Радіо Свобода фахівець у галузі судової експертизи щодо порушень інтелектуальної власності, директор компанії «ІТ-Консалтинг», голова Всеукраїнської асоціації комп’ютерних клубів Олександр Бернатович: «Це тільки невелика частина того, що тут коїться в інтелектуальній власності, – малесенька!»

Він нагадує, що в американських списках порушників інтелектуальних прав Україна перебуває вже давно. «У списку Україна десь років вісім тому була перша країна світу за піратством і була нею п’ять років. Потім цей статус понизили до країни, що потребує нагляду в цьому питанні. В Україні мало що змінилося з того часу. Дійсно, не тільки якийсь там Demonoid, а десятки і навіть сотні серверів розповсюджують неліцензійні програмні продукти, фільми, музику і так далі. Цих сайтів сотні, а не один», – каже фахівець.

За його словами, розмови на тему боротьби з цими порушеннями ведуться в Україні вже років десять, але нічого не змінюється. Тим часом необхідні дії, каже Олександр Бернатович: «По-перше, треба змінити те положення закону про телекомунікації, де просто чорним по білому написано, що провайдер не несе відповідальності за інформацію, яка розміщена на його серверах. Це принципово суперечить європейській директиві про те, що, якщо провайдерові стане відомо, що на його просторі розміщена інформація, яка порушує закони, він повинен припинити доступ до цих сайтів. У нас такого нема».

Те саме стосується й «Петрівки», де продають піратські компакт-диски, каже фахівець із захисту інтелектуальних прав. За його словами, в Україні те, що стосується захисту цих прав, давно перебуває… в руках лобістів піратів.

«Це добре всім відомо. Працюють величезні заводи, які продукують компакт-диски з піратською продукцією, українська система клеїть на них державні марки – таким чином піратська продукція стає «легальною», от і все. Про це вже давно писали, вже десять років тому писали, і нічого не змінилося – як були ці марки, які фактично створили юридичну парасолю над піратством, так вони і є», – каже Олександр Бернатович.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG